Dopning

Rena lyft

I Östersund samarbetar IOGT-NTO:s kamratstödsförening Räddningsplankan med ett av stadens gym i kampen mot dopning.

Trots att det ännu är tidig förmiddag på Star Gym i centrala Östersund, är flera kroppsbyggare redan på plats för ett träningspass. Några av dem kommer från det närliggande kamratstödet IOGT-NTO Räddningsplankan. De tillbringar mycket tid här, eftersom de får utlopp för sin energi, social gemenskap och på köpet en vackrare och sundare kropp i en garanterat drogfri miljö.

Här lyfter Cissi Lindholm – som kom hit via Räddningsplankan – skrot i stort sett varenda dag. Hon jobbar numera här och hennes insatser behövs.

–  Jag gör träningsprogram till före detta missbrukare och styr upp det så att det inte blir för mycket. Många som har levt med missbruk är rastlösa och kör för hårt i början, för att sedan lägga av. Jag ser också till att vi gör annat tillsammans, så att vi bygger en gemenskap, säger Cissi, som tycker att Star Gym är grymt som profilerar sig så starkt mot dopning.

Fast när man stiger in i lokalen möts man av något som kan tolkas som raka motsatsen; långa hyllrader med kosttillskott. Anabola steroider tänker kanske den som inte vet. Men skenet bedrar. Det som står på hyllorna är faktiskt helt ofarliga och garanterat dopningsfria proteinpulver och kosttillskott för den som inte orkar trycka i sig kilovis med kyckling för att få i sig tillräcklig med proteiner.

–  Jag har fått intyg från leverantörerna på att produkterna är hundra procent dopningsfria. Annars köper jag inte in dem, säger gymägaren Jonny Westman, som har stenkoll på nya preparat som kommer ut på marknaden. Några av dem innehåller amfetaminliknande substanser, men är ändå godkända. Åtminstone en tid.

Cissi Lindholm är på gymmet nästan varje dag: ”Många som har levt med missbruk är rastlösa och kör för hårt i början, för att sedan lägga av.”
Cissi Lindholm är på gymmet nästan varje dag: ”Många som har levt med missbruk är rastlösa och kör för hårt i början, för att sedan lägga av.” Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Förödande för sporten och för dem som tränar på Star Gym menar Jonny, som sedan han och hustrun Helen Westman tog över gymmet för fyra år sedan har ett tätt samarbete med IOGT-NTO:s kamratstöd Räddningsplankan. Han träffar ofta folk från kamratstödet och ger dem som blir medlemmar bra rabatter. Det faktum att gymmet oftast är bemannat och garanterat drogfritt lockar många före detta missbrukare att komma och prova.

Alla som börjar gå här får skriva på ett avtal om att inte dopa sig. Gör man det ändå blir man avstängd i två år. Men alla får en andra chans – bara man sköter sig.

–  Personligen tycker jag att sex månaders avstängning är tillräckligt avskräckande. Två år är lång tid för någon med ett missbruk i bagaget och många har träningen som enda sysselsättning. Jag tror mera på stöttning än straff. Men tvåårsgränsen är satt av projektet Prodis (Prevention av dopning i Sverige), som Star Gym deltar i, säger Jonny och berättar att om han misstänker att någon dopar sig går han in och ”stör” personen i fråga.

– De ska veta att jag har ögonen på dem och kan be dem göra ett dopningstest, säger han och tillägger att han har en inbyggd ”radar” för att upptäcka missbruk.

Han har erfarenhet av arbete på be-handlingshem och har jobbat med män­niskor som lever i missbruk och som har psykiska problem.

–  Vi blir lite som en familj här på Star Gym och det är viktigt. Vi pratar mycket med varandra, stöttar om någon mår dåligt. Gymmet blir som ett andra hem och man får anstränga kroppen på ett bra sätt. Tröttheten som kommer efter ett hårt pass är skön, säger Jonny, som själv har en lång historik med Star Gym, Östersunds äldsta gym.

Här började han träna redan 1993. Men på den tiden hade han en helt annan inställning till dopning. Han tränade, tävlade och dopade sig – som de flesta andra kroppsbyggare. Det var ju inte olagligt då.

–  Jag tänkte på det som ett bruk. Jag söp inte och var en renlevnadsmänniska. Men i dag ser jag helt annorlunda på det. Jag har gjort den där resan och vet att man betalar ett alldeles för högt pris, bland annat i form av kraftiga biverkningar. Jag anser att en stark och muskulös kropp bygger man med hjälp av bra kost och hård träning. Det finns inga genvägar. I dag är jag stolt på ett helt annat sätt. Det är jag själv som har byggt den här kroppen, inte dopningspreparat, konstaterar han med ett leende.

Han menar att problemen med anabola steroider visserligen har minskat, men att det fortfarande är relativt vanligt i kroppsbyggarvärlden. Den illegala marknaden är stor och många köper olagliga preparat via internet.

”När jag började på gymmet fick jag kamratskap och ett socialt umgänge kring träningen.” Ante Eriksson Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
”När jag började på gymmet fick jag kamratskap och ett socialt umgänge kring träningen.”
Ante Eriksson Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Det är därför bland andra polisen, Mobilisera mot droger och Riksidrottsförbundet förra året startade projektet Prodis. Prodis är ett nationellt nätverk, delvis finansierat av Folkhälsomyndigheten, som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat. I Östersund samarbetar man med alla gym som vill ta ett krafttag mot dopning och i nuläget är det bara ett gym som har valt att inte vara med.

För Star Gym var det en självklarhet. Projektet stärker ytterligare deras redan inkörda anti-dopningsfilosofi. Ante Eriksson är med i kamratstödet Räddningsplankan efter många år av missbruk, och för honom fungerar Star Gym som en annan sorts räddningsplanka.

–  Det har betytt mycket för att komma tillbaka till ett drogfritt och nyktert liv. När jag började på gymmet fick jag kamratskap och ett socialt umgänge kring träningen tillsammans med människor som lever sunt. Här behöver jag aldrig oroa mig för att stöta på droger. När jag kom hit vägde jag 142 kilo. Nu har jag tränat bort övervikten och mår jättebra, säger Ante, som ser massor av fördelar med att komma hit. På det personliga planet handlar det om att inte göra Jonny besviken och att vara en förebild för andra före detta missbrukare.

–  Jag visar att det går att bygga sin kropp på naturlig väg. Man kan få resultat utan dopning, säger Ante, som inte bara ser på Jonny som sin tränare utan också som en mentor.

–  Han har hjälpt mig att hålla mig nykter.

Att det går att få alla gym hundra procent dopningsfria tror inte Jonny.

–  Det kan ta tio år innan vi är där eller ännu längre. Men ju mer medvetna människor blir om alla negativa konsekvenser som dopning har, desto bättre kan vi jobba för att få dopningsfria gym och tävlingar.

Mer från Accent