Vinklubbs-vd attackerar IOGT-NTO: ”Ni är blåsta”
Korkat eller inte? Foto: Flickr/Gianni Dominici (under Creative Commons)

Vinklubbs-vd attackerar IOGT-NTO: ”Ni är blåsta”

IOGT-NTO är blåsta av Systembolaget – som bara vill agera kommersiellt. Det säger Vinotekets vd Patrik Brännfors till Accent.
Av: Eva Ekeroth

Vinotekets vd Patrik Brännfors menar att såväl nykterhetsrörelsen som regeringen har blivit lurade. Enligt honom handlar Systembolagets hemkörning bara om att dess ledning vill agera kommersiellt.

– Systembolaget har sedan länge tappat sin alkoholpolitiska roll och är idag bestyckat med en ledning och medarbetare som vill agera företag med starkt kommersiella förtecken. Kampen mot vinklubbarna var bara en förevändning. Jag tycker nykterhetsrörelsen efter detta måste ta sig en rejäl funderare. Hur kunde ni bli så blåsta?

Patrik Brännfors är förvånad över att så lite kritik hörts från nykterhetsrörelsen mot Systembolagets hemleveranser. Sara Heine, verksamhetschef på IOGT-NTO, förstår dock inte kritiken.

− Jag tycker att vi varit tydliga med att vi ogillar hemleveranser. Anna Carlstedt har uttalat sig både i TV4 och till TT och varit kritisk mot att ytterligare en kanal öppnas, säger hon till Accent.

På IOGT-NTO:s webbplats uttalar sig Anna Carlstedt så här om hemleveranser: ”Forskning visar att om tillgängligheten ökar så ökar också skadorna. Frågar man något av de 400 000 barn som lever i familjer med beroende i Sverige så tror jag inte att någon av dem skulle vilja ha det här förslaget.”

Hon är också tveksam till hur kontrollen ska upprätthållas. ”Man har haft ett system med hemleverans i Norge i flera år och det man kan se är att det blir bekymmersamt med ålderskontrollerna och i möten med berusade människor. Det blir många svåra samtal att ta, och man får ta dem själv utan kollegor som stöd, vilket man har i en Systembolagsbutik.”

Dela artikeln:
0