Alkhol

Vinklubbar sålde till ungdomar – igen

UNF har än en gång gjort provköp från vinklubbar på nätet. I fem av tio försök fick ungdomarna alkoholen levererad.

Tre ungdomar, 17 och 18 år, har provköpt alkohol via internet vid tio tillfällen. Vid fem tillfällen levererades alkohol hem till ungdomarna utan ålderskontroll.

Linda Engström, ordförande i UNF är upprörd.

− Det är uppenbart att de här företagen inte klarar ålderskontrollen, säger hon till Accent.

Hon är besviken på att regeringen inte gör tillräckligt för att komma åt bolagen.

− Maria Larsson sa till oss att de skulle utreda om den här handeln är förenlig med alkohollagen, men i utredningsdirektiven står ingenting om det. Det är jättedåligt. Samtidigt som bolagen är föremål för polisutredning ska regeringen utreda hur man ska kunna utöva tillsyn. Det ger signaler om att regeringen utgår från att det är lagliga, säger Linda Engström.

Den polisutredning hon talar om är den som pågår efter IOGT-NTO:s polisanmälan av tio alkoholhandelsföretag.

Linda Engström tror att regeringen inte vill ha Systembolaget kvar.

− Jag kan inte tolka det på något annat sätt. De kan enkelt se till att den här handeln försvinner genom att införa samma regler som Norge. När man ser hur regeringen handskats med gårdsförsäljningsfrågan också, så verkar det som om syftet är att undergräva monopolet från flera håll, säger hon.

Hon tycker också att det är märklgt att UNF ska behöva vara de sin kontrollerar att lagen följs.

Linda Engström
Linda Engström

− Så snart vinstintressen tillåts i alkoholhandeln börjar företagen bryta mot lagen. Även om det skulle visa sig att företeelsen är laglig så bryter de ändå mot lagen med sin marknadsföring och att de säljer till underåriga, säger hon och efterlyser en skarpare lagtext och att utredningen påskyndas.

De provköp som inte fullföljdes gjordes från The wine company, Vinoteket, Winefinder, TegaloB och Drinko medan de genomförda köpen gjordes från Bottleshop247, Bodegashop, Vinsajten, Winefinder och Vinboden.

Vid den genomförda leveransen från Winefinder kom transportföretaget, jetpak, på att de lämnat ut varorna till en underårig och kom tillbaka för att hämta dem.

Vid beställning från Bottleshop behövde Jonas, 18, inte uppge ålder eller personnummer. När han beställde från Bodegashop, måste han uppge personnummer, men genom att ändra årtalet kunde han genomföra beställningen.

Vinboden krävde att Fredrik, 17, uppgav personnummer men godtog hans eget.

− Jag betalade med mitt eget kort också så det hade ju varit lätt att kolla att jag är under 20, säger Fredrik till Accent.

Att kvittera ut paketet var heller inget problem för Fredrik.

− Nej, lådan stod på trappen när jag kom hem från skolan en dag, säger han.

Han gjorde köpet i våras och minns inte riktigt vad han beställde, men av kvittot ser det ut att vara två flaskor vin. Lådan står ouppackad på hans rum och används som sängbord tills UNF:s sammanställning av årets provköp är klar.

− Jag betalade 169 kronor. Det är inte så dyrt. Jag är glad att mina kompisar inte känner till att det är så här enkelt att få tag på alkohol, säger han.

Mer från Accent