Växter

Växtgäris – grönt är skönt

Snart är det tid att så frön och plantera sticklingar. Agnes Stuber har skapat både en egen hemmadjungel och facebookgruppen Växtgäris, som växer så det knakar.

När Agnes Stuber flyttade till sitt första egna hem, en lägenhet några trappor upp i Stockholmsförorten Råg­sved, upptäckte hon hur mycket hon saknade naturen.

– Jag började köpa hem växter, men de blev bara fula och dog. Jag saknade kunskap om hur jag skulle sköta dem, säger hon.

Hon började söka efter växtgrupper på facebook, men hittade ingen som passade.

– Jag vågade aldrig ställa mina frågor eftersom det kändes som att man redan måste kunna allt.

Så hon startade facebookgruppen Växt­gäris, en separatiskt grupp öppen för kvinnor och icke-binära, inspirerad av föreningen Streetgäris vars facebookgrupp hon är med i.

– Man kan tycka att det är konstigt med en separatistisk grupp när det gäller ett område som växter, men min erfarenhet är att det skapar en annan stämning och trygghet. I ett patriarkalt samhälle behöver vi fler rum där vi bara kan vara oss själva, säger Agnes Stuber och tillägger att hon tror att det är en förklaring till gruppens explosionsartade tillväxt.

Växtgäris kommer antagligen fortsätta att växa och kan nog bli hur stora som helst.

I mars har Växtgäris funnits i tre år. Idag har gruppen 20 000 medlemmar och det är kö för att bli insläppt.

– När vi några veckor efter starten var fyrtio medlemmar tänkte jag att ”Oj, vad många det finns som är intresserade av växter.” Att vi skulle bli tjugotusen hade jag inte förväntat mig. Men vi kommer antagligen fortsätta att växa och kan nog bli hur stora som helst.

Kristi törnekrona. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Idag är det förutom Agnes Stuber fyra personer som är administratörer för gruppen. För att bli insläppt behöver man bli tillagd av någon som redan är medlem. Köande släpps in efterhand.

– Vi är måna om att gruppen oavsett storlek ska fortsätta att kännas familjär och öppen. Därför vill vi ge nya medlemmar lite tid att komma in i gruppen, och vill inte släppa in för många samtidigt.

Men vad är det då som lockar så många? Det beror lite på årstiden enligt Agnes Stuber.

– På våren är det många frågor och tips om sticklingar. Under vintern handlar frågorna mycket om varför ens växter ser ledsna ut och hur de ska skötas för att överleva. Sedan är det den eviga frågan om ohyra, vilken sort det är och hur man blir av med den.

Det är också vanligt att medlemmar i gruppen byter och ger bort sticklingar och krukväxter, och lokalt arrangeras träffar där medlemmarna byter sticklingar.

– Det är ett solidariskt och miljövänligt sätt att utöva sin hobby och få fler växter utan att det kostar pengar. Och växter som drivs upp i lugnare takt, utan massa bekämpningsmedel och inte drivs så hårt, lever längre.

Macodes petola trivs i skyddad glaskupa. Foto: Magnus Liam Karlsson.

I höstas gavs Agnes Stubers bok Krukväxter för alla ut av förlaget Natur & kultur.

– Förlaget kontaktade mig och frågade om jag ville göra en bok. Vi träffades och kom fram till att det behövdes en bok om lättskötta krukväxter för alla, inte bara för dem som redan kan.

Förutom fakta, odlingsråd, och vackra bilder, ryms också ett kapitel där människor öppnat sina hem och delat med sig av hur de inrett med växter. På frågan om hon har några favorit­växter svarar Agnes Stuber att de skiftar.

– Den senaste växten jag köpt brukar vara favorit. Sedan beror det på hur den trivs hos mig. Men Monsteran är en ständig favorit. Den blir stor, är lättskött och hjälper till att skapa djungelkänsla, säger hon, och blicken faller på det mäktiga exemplar som står några meter in i vardagsrummet.

Är det sant att krukväxterna mår bra av en pratstund? Pratar du med dina?

– Faktiskt inte. Jag känner mig så dum när jag försöker, men kommer det naturligt är det antagligen bra. Jag kan tänka mig att det har med syresättning att göra, men har inga vetenskapliga belägg för det.

Ta sticklingar

• Ett trevligt, billigt och enkelt sätt att utöka sitt och andras växtbestånd är att ta sticklingar.

• Överlag gäller det att ta toppsticklingar. Skär av en bit stjälk med några blad precis under en nod (en nod är en tillväxtpunkt som sitter på stjälken eller stammen, och är synliga, ofta lite upphöjda). De flesta sticklingar behöver en nod för att kunna utveckla nya rötter. På de växter som har stam ska en bit av stammen också vara med.

• Sticklingen kan rotas i vatten eller direkt i jorden och tar olika lång tid på sig.

• Obs! Om du ska skicka en stickling till någon annan, se till att den är väl förpackad så att den inte fryser eller skadas på annat sätt.

Källa: Krukväxter för alla, Natur & kultur.

Mer från Accent