vinodling

Vattenbrist i Kapstaden: De exporterar vårt vatten i form av vin

Den 12 april stängs vattnet av för invånarna i Kapstaden. Samtidigt exporteras Sydafrikanskt vin till hela världen.

”Den värsta torkan på 100 år” så beskrivs situationen i Sydafrikas huvudstad Kapstaden. Färskvattnet är ransonerat och den 12 april väntas det ta slut. Då stängs kranarna i de kommunala vattenledningarna. Samtidigt breder vattenkrävande vinodlingar ut sig över allt större arealer.

 – De exporterar vårt vatten i form av vin, säger Vanessa Ludwig, vd för den ideella organisationen Surplus People Project, till Accent.

SPP arbetar i Sydafrika för att säkra fattiga människors tillgång till mark och för att åstadkomma matoberoende. Organisationen är samarbetspartner till svenska Afrikagrupperna.

Vanessa Ludwig berättar att många nu får gå flera kilometer för att hämta vatten.

– Men för de fattiga är det ingen större skillnad. De har alltid fått gå långt och snåla på vattnet. Skillnaden nu är att även medelklassen och de rika insett att vatten är en ändlig resurs, säger hon.

I flera år har det varit varmare och torrare somrar och de stora regnen under och vintern har uteblivit.

– Vi hoppas hela tiden att det ska komma regn, säger Vanessa Ludwig.

Hon berättar att jordbruket konsumerar 60 procent av vattnet.

– Och allt mer går åt till att odla vin, istället för att odla grödor som folk kan äta sig mätta på. Särskilt de senaste 15–20 åren har stora arealer omvandlats till vinodling. Sedan apartheidsystemet avskaffades, och  Sydafrikanska varor inte längre bojkottas av andra länder, har exporten ökat, säger hon.

Och vin är en viktig exportvara för Sydafrika.

– Vinodlingarna bidrar till ekonomin och medför många arbetstillfällen, särskilt under skördesäsongen, och att utländsk valuta kommer in till landet. Det är en viktig vara för handelsbalansen, även om många också har börjat ifrågasätta att vatten ska användas till vinodling, säger hon.

Men vinodlingarna är problematiska på flera vis. Historiskt har de varit förknippade med slavarbete. Det stora behovet av arbetskraft på vete- och vinodlingar var orsaken till att slaveriet kom till Sydafrika. Slavarna hämtades från andra delar av Afrika samt från Asien.

– Slavarna fick ingen lön, men de fick mat och vin och många fastnade i alkoholberoende. Det finns familjer med sjätte generationen alkoholister, säger hon.

Även om vinodlingarna ifrågasätts kan hon inte se någon nära förestående förändring.

– För det behövs en förändrad politik, och någon sådan är inte på gång, säger hon.

Vad gör din organisation för att vattensituationen ska förbättras?

– Bönderna kan inte få använda en så stor andel av vattnet. Vi behöver komma bort från det storskaliga jordbruket. Det behövs en större blandning av grödor och vi behöver se över hur vi odlar och byta ut en del grödor. Och så måste vi bli bättre på att konservera vatten. Det handlar om livet, får såväl människor som djur och växter, säger hon.

Mer från Accent