Varning för tjeckisk sprit

I Tjeckien har 22 människor avlidit och 30 förgiftats av spritdrycker som innehållit metanol. Nu stoppar Systembolaget försäljningen tjeckiska spritsorter och Livsmedelsverket uppmanar svenskar som reser till Tjeckien att inte dricka tjeckisk sprit.
Av: Eva Ekeroth

Systembolaget stoppar försäljningen av whiskeyn Hammer Head och örtlikören Becherovka sedan 22 personer avlidit och ytterligare minst 30 förgiftats i Tjeckien.

– Vi har redan skickat produkterna till vårt laboratorium för analys, säger presschefen Lennart Agén till Sveriges Television.

Igår gick också Livsmedelsverket ut och uppmanade svenskar som reser till Tjeckien för att undvika starksprit. De tjeckiska myndigheterna har ännu inte funnit källan Även i Polen har det förekommit fall av förgiftning. Därför förbjöd hälsominister Leos Heger i fredags all försäljning av alkohol som är starkare än 20 procent till källan har spårats.

− Antalet förgiftningsfall ökar fortfarande. Därför är det uteslutet att vi skulle kunna lätta på beslutet inom de närmaste dagarna, säger han till České Noviny.

Enligt České Noviny har den landsomfattande insats som pågår för att hitta källan lett till att myndigheterna hittills hittat 260 liter alkohol som innehållit över 20 – 30 procent metanol. De har också hittat 94 000 förfalskade tullstämplar och falska etiketter för kända spritmärken.

Dela artikeln:
0