Alkoholservering

Varannan Visbykrog serverar alkohol till minderåriga

Visbys krogar är dåliga på att hålla åldersgränsen. När UNF testade 12 krogar serverade varannan till en person under 18 år. Den yngsta inte äldre än 14 år.

Den tredje juli testade Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF 12 krogar i Visby. Kontrollerna gjordes av medlemmar i åldrarna 14-17 år. Den yngsta som serverades alkohol var 14 år gammal.

Vid två tillfällen frågade servitören efter legitimation, men serverade alkohol trots att den ena sade sig ha glömt legitimationen hemma och den andra legitimationen visade att personen var 17 år och 10 månader.

Under Almedalsveckan 2012 testade UNF åtta krogar. Då blev den 16 åriga gästen serverad alkohol på samtliga krogar.

Blev du förvånad över att krogarna fortfarande var så dåliga på att hålla åldersgränserna?

– Jag skulle önska att jag kunde svara ja, men jag blev inte särskilt förvånad, säger Malin Thorson, förbundsordförande för UNF, till Accent.

Även om hon inte är förvånad blir hon upprörd.

– Jag blir väldigt upprörd, framför allt för att en 14-åring tilläts köpa. Jag är också besviken. Dels har vi gjort det här tidigare och dels har vi varit i kontakt med Håkan Jonsson på Gotland, i förväg, så krogarna hade verkligen chansen att skärpa till sig, säger hon.

”Oacceptabelt”

Håkan Jonsson, folkhälsostrateg på Gotland, är också besviken över resultatet.

– Det är inte acceptabelt, säger han till Accent. Jag trodde faktiskt att det skulle vara bättre. Vi har haft täta kontakter med krogarna och krögarföreningen inför sommaren, tätare än vanligt med tanke på att några av dem ska få servera alkohol till 03.00 på försök under sommaren. Även om det inte var någon av dem som serverat underåriga i det här testet så borde diskussionen smitta av sig även på andra.

Han berättar att region Gotland, Länsstyrelsen, polisen och krögarföreningen samverkar och har bland annat tagit fram ett material kallat Serveringskollen, som ska vara en hjälp för serveringspersonal att avgöra vem som ska serveras alkohol.

– Det är en utveckling av Berusningstrappan som ingår i Folkhälsomyndighetens material för utbildningen Ansvarsfull alkoholservering, säger han.

I samarbetet ingår regelbundna träffar under sommaren.

– Det första mötet för sommaren hålls i eftermiddag. Då kommer jag att ta med mig resultatet av UNF:s test, så får vi diskutera det. Antagligen leder det till att vi kommer att hålla ett extra öga på de berörda krogarna, säger han.

Så mycket mer tror han inte kommer att hända.

– Jag har pratat med Malin Thorson och det verkar inte som om UNF vill gå vidare och göra en anmälan. Då kan vi inte göra så mycket mer, säger han.

Han håller med om att det vore bra om kommunerna kunde få göra egna provköp på restauranger.

– Personligen tycker jag att det är synd. Då kan man ta diskussionen med krogen direkt när det händer. Det handlar inte om att sätta dit någon, utan att tillsammans förbättra situationen, säger han.

Han påpekar att mycket ändå har blivit bättre.

– För 10 år sedan fick jag i uppdrag att öppna en tillnyktringsenhet för onyktra ungdomar som inte bodde på ön. Under 4 – 5 år hade vi den öppen. Då omhändertog vi cirka 50 – 60 ungdomar från Stockholm varje sommar. Förra året var det färre än fem. Stockholmsföräldrarna släpper inte i väg sina ungdomar vind för våg till Gotland längre. Och för våra egna har vi skapat 200 sommarjobb och har dessutom sommaröppna fritidsgårdar.

Sedan i maj kan kommunen använda kontrollköp av folköl som en del av sin tillsyn. De kan endast använda personer över 18 med ungdomligt utseende och resultatet får inte användas för sanktioner även om butiken inte kontrollerar legitimation. UNF anser att metoden bör användas även för tillsyn av krogar och att den ska kunna leda till åtgärder.

Mer från Accent