USA vill sänka gränsen för rattfylleri
Foto: Tony Alter/Flickr/CC BY 2.0

USA vill sänka gränsen för rattfylleri

Accent repriserar några av de mest lästa artiklarna på webben förra året. På plats 9: I januari 2016 ville den federala regeringen i USA att delstaterna skulle sänka gränsen för rattfylleri till 0,5 promille.
Av: Eva Ekeroth

Trafiksäkerhetsmyndigheterna har gjort en önskelista för 2016 och överst finns en sänkning till 0,5 promille från dagens 0,8 för bilförare. Det rapporterar Fox 8 news.

Myndigheten har samlat data under femton år och kan visa att en tredjedel av olyckorna på motorvägarna har en alkoholpåverkad förare inblandad.

Enligt myndigheten är körförmågan vid de nu tillåtna 0,8 promillena så dålig att olycksrisken mer än dubbleras. Att gränsen ligger så högt kan invagga bilister i falsk säkerhet.

– Det pratas mycket om hur mycket man kan dricka och ändå klara sig. Jag tycker att det är att flirta med faran, säger Robert E. Gable, expert på drogtecken vid trafikpolisen.

Den federala regeringen kan inte ändra rattfyllerilagstiftningen. Det är ett ansvar för delstatsregeringarna. Däremot kan de använda ekonomiska påtryckningsmedel för att få delstaterna att genomföra ändringen. Så skedde till exempel när åldersgränsen för att köpa alkohol höjdes till 21.

 

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:


»


Dela artikeln:
0