Unga oroar sig över alkoholvanor

Av: Eva Ekeroth

Hela 78 procent av de unga män och 74 procent av de unga kvinnor som gått in på Alkoholprofilen.se uppger att de druckit sig berusade under sommaren. Många känner sig också oroliga över sitt drickande.

På somrarna ökar alkoholkonsumtionen. Systembolaget säljer nästan 20 procent mer än under sommarmånaderna än under övriga månader. Dryckesmönstret ändras också så att man dricker både oftare och mer. Många av dem som är mellan 18 och 25 år och testar sig på IQs interaktiva självtest, Alkoholprofilen, uppger att de dricker sig rejält berusade under sommaren.  Fler oroar sig också över sin konsumtion.

– Vi ser att 43 procent av kvinnorna och 37 procent av männen, som gjort testet i slutet av sommaren känner sig oroliga över sitt drickande. Detta är också en ökning jämfört med tidigare, säger Magnus Jägerskog, vd för IQ som ansvarar för testet.

Han tycker att det är positivt att så många går in och gör testet för att få en uppfattning om hur de ligger till.

– Vi vet alla att ovanor som man drar på sig på sommaren ibland kan vara lite svåra att bli av med när hösten kommer. Att ligga kvar på en fortsatt hög nivå av alkoholintag kan på sikt öka risken för ett beroende. Så det är nog bra att man är lite extra uppmärksam på sin alkoholkonsumtion, säger Magnus Jägerskog.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0