UNF

UNF växer och satsar på bildningsår

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har brutit trenden med minskande medlemsantal. Och ökningen är rejäl – i fjol steg antalet medlemmar med hela 34 procent.

– Det är verkligen superduperkul. Det hade kunnat vara tio eller tjugo procents ökning och vi hade varit glada. Men det blev hela 34 procent!, säger Isabelle Benfalk, förbundsordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Ökningen innebär att det är första gången som UNF:s medlemskurva pekar uppåt sedan 2011. Vid årsskiftet 2017/2018 hade UNF 3 878 medlemmar. Efter ökningen kan de nu stoltsera med 5 221 medlemmar.

Isabelle Benfalk tror att den tydliga förändringen beror på långsiktigt arbete; med ett nytt medlemsregister som har gjort det enklare att bli medlem, eftersom att man får ett sms för att bekräfta sitt medlemskap och kan betala via swish. Men en stor del av äran tillskriver Isabelle Benfalk personalen och de som jobbar ideellt i landets distrikt.

– Detta är inte förbundsstyrelsens förtjänst, utan det är tack vare dem som vi har gjort den här ökningen, säger hon.

Isabelle Benfalk. Foto: Eva Ekeroth

Dessutom har organisationen börjat prata om värvning på ett nytt sätt. De talar om vad det är som faktiskt gör att folk vill gå med i UNF – nykterhet, solidaritet eller demokrati – och målgruppsanpassar därefter vid värvning.

– För 13-14 åringar kanske nykterheten ännu inte spelar in i deras ställningstagande. Men för äldre ungdomar har nykterheten en större roll, eftersom de befinner sig i sådana sammanhang, säger Isabelle Benfalk.

Hon tillägger att förbundsstyrelsen redan i förväg sa att 2018 skulle bli ett framgångsår för organisationen.

– Det är skönt att det faktiskt blev så också. Nu har vi det svart på vitt.

Idag har UNF siktet inställt på ett nytt mål – de kallar 2019 för ”bildningåret”. Isabelle Benfalk ser det som ett logiskt steg efter den kraftiga medlemsökningen.

– Det går hand i hand. Nu ska vi bygga en långsiktig organisation och ta hand om nya medlemmar så att vi inte tappar dem. För att de ska stanna kvar hos oss och för att vi ska utbilda demokratikämpar, så krävs folkbildningen i det hela, säger hon.

Konkret innebär det att prata mer om bildning, att distrikten satsar mer på bildning, och dessutom kommer UNF att göra en ny utbildning, Ledaren, som fokuserar på personligt ledarskap, tillgänglig.

Mer från Accent