UNF till Almedalen trots Nordiska motståndsrörelsen
Almedalen. Foto: Nathalie C. Andersson

UNF till Almedalen trots Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen har fått flera organisationer att inte delta i politikerveckan. Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, väljer att delta med hänvisning till att de inte vill ge sitt utrymme till nazister.
  • Relaterad läsning

Av: Angelica Ogland

Det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att medverka under politikerveckan i Almedalen. Det är första gången ett nazistiskt parti tillåts bedriva opinionsbildning på Almedalsveckan i form av en allmän sammankomst. Nätverket Streetgäris, Sveriges kvinnojourer och partiet Feministiskt initiativ har därför valt att dra sig ur.

Zozan Inci. Foto: Frida Ekman

 

Polisen har sagt att de inte kan garantera säkerheten på RFSL Gotlands mångfaldsparad, och Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, säger att de inte kommer närvara på grund av ”att mörka och organiserade krafter som tillåts närvara i Almedalen hatar kvinnor och framförallt feminister”. De säger också att de endast vill medverka i politiska och demokratiska sammanhang.

Det känns inte längre tryggt som feminist att befinna sig i ett offentligt rum där mörka krafter får utrymme att uttala kränkande åsikter.

– Vi har fattat beslutet att bojkotta Almedalsveckan. Det känns inte längre tryggt som feminist att befinna sig i ett offentligt rum där mörka krafter får utrymme att uttala kränkande åsikter, säger Zozan Inci, ordförande i Roks, i ett pressmeddelande på organisationens hemsida.

Isabelle Benfalk. Foto: Press

UNF har dock valt att medverka och kommer att diskutera vilka åtgärder som eventuellt kan behövas på plats, rapporterar UNF:s tidning Motdrag i det kommande numret.

Vi måste stå för vår syn på solidaritet, och det gör vi inte genom att ge nazisterna mer spelutrymme.

– Genom att backa ger vi nazisterna vårt utrymme. Vi måste stå för vår syn på solidaritet, och det gör vi inte genom att ge nazisterna mer spelutrymme, säger Isabelle Benfalk, UNF:s andre vice ordförande.

 

Projektgruppen bakom Almedalsveckan backar inte i sitt beslut att låta NMR medverka.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan till Aftonbladet.se.

Farida Al-Abani. Foto: Jonas Eriksson

Vi tycker inte att tillräckligt stora åtgärder tas för att förhindra nationalister och extremhögerns plats i samhället.

Farida Al-Abani, ledamot och ansvarig för Almedalsveckan i Streetgäris, tycker inte att det är ett tillräckligt starkt argument.

– Yttrandefrihet på vems bekostnad? Vi tror inte att Almedalen och polisen har prövat vårt lagrum tillräckligt, och tycker inte att tillräckligt stora åtgärder tas för att förhindra nationalister och extremhögerns plats i samhället. Hets mot folkgrupp är vad NMR:s verksamhet står för, säger Farida Al-Albani.

Almedalsveckans huvudarrangörsgrupp vill att reglerna för markupplåtelse under politikerveckan ändras och Region Gotland kommer nu att se över kriterierna inför framtiden.

Även IOGT-NTO kommer att delta i Almedalen, men höjer beredskapen. Läs tidigare artikel i Accent.

Dela artikeln:
0