Tullens beslag av smugglad alkohol ökar kraftigt

  • Relaterad läsning

Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Under årets första sex månader tog Tullverket drygt 251 000 liter vin, starköl och alkoläsk i beslag, vilket är 20 procent mer än för två år sedan. Allra mest har smugglingen ökat i Västra Götaland; 1000 procent på två år. Bara i år har tullen beslagtagit sju gånger mer alkohol än under samma period förra året.

Enligt polisen är orsaken till de ökade beslagen av främst vin och öl fler kontroller vid Öreundsbron, färjeterminalerna i Göteborg, Helsingborg och Trelleborg – samt ett förbättrat polissamarbete.

I Västra Götaland gjorde tullen i våras en särskild satsning mot smuggling på bussar. De så kallade spritbussarna uppger att de arrangerar dagsutflykter till Tyskland. Om bussen stoppas hävdar passagerarna att alkoholen är för personligt bruk.

-Men i själva verket är ”turisterna” bulvaner. Alkoholen lastas om i mindre skåpbilar och säljs vidare i Sverige och Norge, där vinsten blir som allra störst, säger Tony Magnusson, operativ chef för tullens brottsbekämpning i västra Sverige.

De som inte åker fast fortsätter upp längs E6, som blivit landets största farled för smuggelsprit.

Men det är inte bara spritbussar som smugglar alkohol. Även underbetalda lastbildschaufförer från Östeuropa extraknäcker genom att sälja smuggelsprit.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Dela artikeln:
0
  • Johan Örjes

    Tullens beslag av smuggelsprit minskar kraftigt är nog den riktiga rubriken.Däremot ökar beslagen av öl och vin.

    Har inte gjort någon exakt kalkyl, men en snabb överslagsberäkning tyder på att den totala mängden alkohol (mätt i 100% alkohol) faktiskt minskat.

    http://www.drugnews.nu/article.asp?id=7411