Tuffare alkoholpolitik i Italien – </br>18-årsgräns införs
Snart måste man vara 18 för att handla vin i Italien. Foto: iStock

Tuffare alkoholpolitik i Italien –
18-årsgräns införs

En mindre revolution är på gång i Italien. Det ska bli förbjudet att sälja alkohol till ungdomar under 18 år, även i livsmedelsaffärer.
Av: Kristina Wallin

Den nya lagen säger också att de anställda måste kräva legitimation om det inte är uppenbart att den som köper alkoholen är äldre än 18 år.

Den affär som inte följer lagen riskerar böter på mellan 250 och 1000 euro. Om den brutit mot lagen tidigare kommer böterna att dubblas, och affären stängas i upp till tre månader.

I dag finns det ingen åldersbegränsning alls för försäljning av alkohol i affärer. Gränsen är 16 år för barer, som inte heller får sälja alkohol till människor som har ”uppenbara mentala problem”.

Man får inte heller ge alkoholhaltiga drycker till barn under 16 år, ens i hemmamiljö. Denna lagen är inte speciellt känd, och nästan ingen följer den. Enligt officiell statistik dricker ett av tjugo barn under 15 år regelbundet vin, och mellan 16 och 18 år ökar detta till ett av fem.

Lagförslaget, som lagts fram av en vänster- och en högerpolitiker tillsammans, har röstats igenom med stor majoritet i hälsovårdskommissionen i det italienska parlamentet. Det har satts in i en större hälsovårdsreform som regeringen vill genomföra och den nya lagen kommer troligen att bli giltig innan jul.

 

 

 

Dela artikeln:
0