Alkoholpolitik

Tobaksexpert: Skottland borde leda kriget mot alkohol

Skottland uppmanas av tobaksexperten Gerard Hastings att ta ledningen i ”kriget mot alkohol” .

Vid the Global Alcohol Policy Conference som hålls i Skottland på onsdag och torsdag, kommer professor Gerard Hastings, grundare av Centre for Tobacco Control Research vid Sterling university i Skottland och rådgivare åt WHO i tobaksfrågor, uppmana Skottland att leda ”kriget mot alkohol” enligt samma strategi som kampen mot tobak i västvärlden. Det skriver Herald Skottland.

Gerard Hastings kallar både tobak och alkohol för ”industriella epidemier” där kommersiella intressen får styra hälsofrågor. Han föreslår att Skottland går i täten och kräver att WHO tar fram en struktur för hur länder kan agera för att angripa alkoholproblemen genom reklamlagstiftning, paketering och sättet alkohol får säljas på.

– Vad gäller tobak har en omsvängning skett och man har förstått att om vi verkligen ska kunna tackla problemen så måste vi göra något åt dem som tjänar pengar på detta. Det började med reklamen som är en mycket synlig del av vad de gör, men man måste se till hela marknadsföringsmiljön, som inte bara handlar om annonser utan om produktutveckling, prisstrategier, distribution, försäljningsställen, paketering och allt annat de gör för att påverka politiker så väl som kunder, säger han till Herald Skottland.

För att komma åt problemen med marknadsföring av tobak tog WHO fram en ramkonvention 2003. Till den har nu 190 länder anslutit sig. De har förbundit sig att genomföra konventionens artiklar för att minska tobaksbruket och skydda invånarna mot industrins marknadsföring.

Enligt Hastings behöver något liknande göras för att få bukt med alkoholproblemen. Några frivilliga överenskommelser med industrin tror han inte på.

– Det är som om bonden skulle gå till räven och försöka komma överens om att den inte ska äta hönor. Rävar äter hönor – industrin vill göra vinster. Vi kan inte förvänta oss att de samtidigt ska göra det och bedriva välgörenhet, säger han.

Han tycker att Skottland har goda meriter vad gäller hälsofrågor och borde kunna ta ledningen i frågan.

Mer än 400 delegater från 55 länder kommer till Skottland för att delta i den globala alkoholpolitikkonferensen den 7–9 oktober. IOGT-NTO har också representanter på plats.

Mer från Accent