Gårdsförsäljning

Svensk gårdsförsäljning emot EU-regler

Det svenska detaljhandelsmonopolet går inte att kombinera med gårdsförsäljning av alkohol. Och det vore dessutom helt fel väg. Det menar fyra svenska EU-parlamentariker och hänvisar till ett nytt svar från EU-kommissionen.


Det är parlamentarikerna Anna Hedh (S), Cecilia Wikström (FP), Eva-Britt Svensson (V) och Alf Svensson (KD) som i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet menar att det krockar med EU-rätt och även är ur fas med den europeiska utvecklingen. Där alkoholproblem allt mer lyfts fram och forskningen pekar på exempelvis pris, tillgänglighet och monopol som effektiva delar för att minska konsumtion.

– Det framgår solklart av kommissionens svar att det inte finns utrymme för en svensk mellanväg, utan att gårdsförsäljning av lokala alkoholdrycker skulle anses diskriminera utländska varor enligt EU-regler och därmed i förlängningen hota Systembolagets monopol, säger Anna Hedh till Drugnews.

Hon har ställt två frågor till EU-kommissionen om möjligheten att kombinera gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin och starksprit med detaljhandelsmonopol i Sverige och Finland och fick nyligen svar av dess talesman Antonio Tajani.

Där framgår att kommissionen finner det aktuella finska förslaget om att få sälja vissa frukt- och bärlikörer från gårdar är diskriminerande. Finland – enda EU-land idag med både monopol och gårdsförsäljning (som dock inte ännu prövats) – är annars ett exempel som lyfts fram av förespråkare för svensk gårdsförsäljning.

Kommissionen vill inte uttala sig specifikt om gårdsförsäljning i Sverige, eftersom ingen anmälan från regeringen ännu gjorts. Men av svaret framgår att varje undantag från statliga detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker som Sverige eventuellt vill göra måste gälla lika för svenska och utländska företag.

Utländska alkoholtillverkare skulle kunna få rätt att öppna egna butiker eller de svenska gårdarna sälja både svenska och utländska varor på lika sätt. Och närmaste ICA-butik skulle kanske också vilja sälja och fortsätta urholka den restriktiva alkoholpolitiken, enligt Anna Hedh.

De fyra parlamentarikerna anser att regeringens nya utredare av frågan – om kombination av Systembolagsmonopol och gårdsförsäljning är möjlig – har fått ett omöjligt uppdrag. Dessutom hade förre alkoholutredaren redan varnat och avfärdat gårdsförsäljning. Risken vore överhängande att Sverige så småningom skulle dras inför EU-domstolen.

”Att som många förespråkare för så kallad gårdsförsäljning låtsas som att det går att ha detaljhandelsmonopolet kvar, och samtidigt inte, är att i grunden ytterligare äventyra alkoholpolitiken. I den här frågan finns nämligen inget svenskt lagom-alternativ. Antingen har Sverige ett detaljhandelsmonopol eller så har vi det inte”, skriver de fyra EU-parlamentarikerna.

• I Sverige förordas gårdsförsäljning av alkohol särskilt aktivt av lobbyister för ekonomiska intressen och av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) som senast i Almedalen på Gotland lanserade en tillfällig gårdsförsäljning. Borgerliga alliansen är sprittrad, medan rödgröna oppositionen helt avvisar gårdsförsäljning.

Drugnews/Sven Liljesson

”Tillåt inte privata aktörer”

IOGT-NTO:s kongress uppmanar socialminister Jakob Forssmed att inte tillåta privata aktörer att sälja alkohol direkt till allmänheten.

TV-debatt om gårdsförsäljning

Ska gårdsförsäljning av öl, vin och sprit tillåtas, och Systembolaget skrotas? IOGT-NTO:s generalsekreterare deltar i kvällens debatt.

Mer från Accent