Svårt få vård för unga missbrukare

En kartläggning visar att det är stor skillnad på vilken vård de olika landstingen kan erbjuda unga missbrukare – vissa har 18-årsgräns på mer avancerad behandling.
Av: Pierre Andersson

Även unga människor kan ha ett långt framskridet och avancerat missbruk – men erbjuds inte alltid den vård de skulle behöva. En kartläggning gjord av Sveriges Radio visar att ett tiotal landsting har en åldersgräns på 18 år för avgiftning och mer avancerad abstinensbehandling.

Robert Olsson, chef på beroendecentrum i Västerås, är en av dem som är kritiska. En 16-åring med svårt missbruk behöver mer än bara samtalsterapi, menar han.

– Just under själva abstinensbehandlingen är det ofta svårt att ha något samtal, man mår väldigt dåligt. Då pratar jag jättedåligt – man kräks, man har diarré, man har enorma svettningar och frossbrytningar. Här pratar vi svåra, jättejobbiga tillstånd som kan pågå i flera dagar, säger han till Sveriges Radio.

– De började ju inte missbruka när de var 18, de började ju missbruka mycket tidigare. De är fullblodiga missbrukare vid 18 års ålder.

Läs mer hos Sveriges Radio eller lyssna på ett reportage i Studio Ett här:

Dela artikeln:
0