Studie: Gen ökar risken för Fetalt alkoholsyndrom

Vissa barn vars mamma druckit alkohol under graviditeten föds med sjukdomen Fetalt alkoholsyndrom, FAS. Andra gör det inte. Nu har forskare upptäckt en genvariation som kan vara förklaringen. Fyndet kan leda fram till en medicin som förhindrar att bebisen blir sjuk när mamman dricker.

Forskare vid medicinska fakulteten på Northwestern University i Chicago har i en ny studie hittat en genvariation som ökar risken för Fetalt alkoholsyndrom, FAS, en sjukdom som barn får av att mamman druckit alkohol under graviditeten.  Genen förs vidare från modern till sonen och påverkar sköldkörtelns hormonnivåer i hjärnan. Obalansen i sköldkörtelhormonet gör att fostret lättare skadas av alkohol.

Forskarna hoppas nu att fyndet ska leda fram till en medicin som balanserar hormonet och därmed skyddar barnet från att få FAS om mamman dricker alkohol.

– Upptäckten öppnar upp för möjligheten att använda kosttillskott som har potential att balansera dosen av sköldkörtelhormon i hjärnan för att rätta till de problem alkoholen skapar, säger Eva E. Redel, som genomfört studien i en kommentar.

På den svenska FAS-föreningen är man positiva till att forskarna kunnat fastställa en gen som kan vara bidragande orsak till att vissa barn drabbas av FAS. Men de är skeptiska till att en medicin som förhindrar att barnet skadas av mammans alkoholkonsumtion skulle lösa problemen.

– Det låter helt absurt. Ska man ge mamman en medicin så att hon kan fortsätta dricka?  Det tror jag inte är lösningen, säger Katarina Wittgard som är ordförande i FAS-föreningen.

Men är det inte bra om mamman inte klarar att sluta dricka att åtminstone barnet kan skyddas?

– Jo men risken är att medicinen blir den enda lösningen. Jag kan tänka mig att det kan vara ett komplement men andra åtgärder måste sättas in för att få mamman att sluta dricka.

Joanna Wågström

Mer från Accent