Stort stöd för sjöfyllerilag

Av: Eva Ekeroth

Det är lika illa att vara onykter när man kör båt som när man kör bil. Det anser 79 procent av svenskarna och delar därmed inte den åsikt som framfördes i en debattartikel häromdagen.

I lördagens Svenska Dagbladet publicerades en debattartikel under tecknad av 11 kända svenskar. Den åsikt de framförde var att det är befängt att påstå att det skulle vara lika farligt att framföra fordon på sjön som på land i berusat tillstånd.

Enligt en undersökning som Svenska livräddningssällskapet gjort bland 1 500 svenskar är det inte många som håller med debattörerna. I stället är 79 procent av svenskarna för 0,2-promillegränsen även på sjön.

− Det var lite överraskande att stödet var så starkt för lagen, säger Anders Wernesten på SLS i en intervju till Svenska Dagbladet.

Av de 40 personer som omkom på sjön i fjol har Transportstyrelsen hittills tittat på 24. Av dem hade 18 alkohol i blodet.

Antalet personer som omkommit på sjön i år är färre än förra året, men vädret har sannolikt varit en starkt bidragande faktor.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0
 • Svenska folket. Ni beskådar nu en propgandaapparat helt i klass med World War II. Den grundar och har enbart fokus på att man är full vid 1glas vin, dvs 0,2promille. Inget annat. Fakta som säger annat döljs.
  Detta står att läsa på Transportsstyrelsen.
  Ca 2,5 miljoner vistas på sjön. Bra då har vi ett bastal att räkna olyckorna igenom.
  denna lag ska fånga in 10meters båtar/15knop såväl förtöjda som besättning, även segelbåtar. Av 40 hade 18 alkohol i blodet. Jaha tänker vän av ordning. Hade dessa 18 båtar som omfattas av lagen, 10meter/15knop? Knappast. Hur omkom de? I hamn? Ja, de flesta och det spelar ju ingen roll om du är förtöjd med en 10meters båt eller mindre. men låt oss ta samtliga 18 genom 2,5 miljon som vistas på sjön. Inte ens mätbart. detta ska ned (hur då?)och Transportstyrelsen basunerar ut att detta är förskräckliga siffror. Vilken blåsning!

 • Per-Åke Andersson

  Det är positivt med det starka stödet för lagen som är väldigt vettig. Och om man inte försöker ljuga folk fulla i felaktigheter så är det ju bara den som framför båten samt annan person med betydelse för säkerheten ombord som omfattas av den.
  Varför skulle det vara så kontroversiellt så att ett gäng kändisar sätter sitt god rykte på spel.
  Men vi har sett många bra reformer mötas av en ofattbar stupiditet när de införs, för att senare upplevas såväl motiverade som bra.