Storbritanien och Irland kan införa minipriser

Alkoholen kostar det brittiska samhället mellan 17 och 22 miljarder pund per år. Det är siffror som fått den brittiske premiärministern att reagera.

Efter nästan ett års diskussioner med hälsoexperter och alkoholindustrin kommer inom kort en nationell alkoholstrategi att läggas fram. Enligt The Guardian säger premiärministern att han stöder tanken på minimipriser.

Folkhälsominister Ann Milton har ifrågasatt om det verkligen är lagligt att införa minimipris eftersom de går stick i stäv med EUs frihandelslagar. Premiärministern pekar på att kostnaderna för det brittiska välfärdssystemet beräknas till 2,7 miljarder och för det brittiska samhället totalt mellan 17 och 22 miljarder pund per år.

− I varje stadscentrum, på varje sjukhus och polisstation måste människor ta hand om konsekvenserna av alkoholmissbruk. Under den senaste tioårsperioden har vi sett en skrämmande ökning av personer som tycker att det är acceptabelt att dricka på ett sådant sätt att det förstör liv, sprider skräck och ökar brottsligheten, säger David Cameron.

Några regioner har redan diskuterat ett pris på minst 50 pence per glas. Skottland har kommit längst, men har ännu inte infört minimipriser utan inväntar EUs godkännande.

David Cameron protesterar också mot dem som anser att en lagändring skulle vara fientlig mot alkoholindustrin och försäljningsställen.

− Det här handlar inte bara om fler regler utan om ansvarstagande och respekt för andra. Alkoholproducenter, pubar och butiker måste samarbeta med regeringen så att ansvarsfullt drickande blir verklighet och inte bara en slogan, säger han.

Inte bara Storbritannien engagerar sig i alkoholfrågan. Förra veckan antog det irländska hälsodepartementet en alkoholstrategi. Bland rekommendationerna i den märks.

•  Minimipris för alkohol.
• Avgifter för alkoholindustrin.
• Utfasning av industrins sponsring av sport- och kultur evenemang.
• Betydande restriktioner för alkoholreklam, som förbud mot utomhusreklam.
• Restriktioner för alkoholförsäljning, som att separera alkohol från andra varor i butiker med blandat sortiment.

Eva Ekeroth

Mer från Accent