Storbritannien

Storbritannien – etta i beroendeligan

Storbritannien är beroendets europeiska centrum, med några av de högsta andelarna av alkohol- och opiatberoende. Det är också centrum för ”lagliga” droger som kan beställas via internet.

En ny rapport från tankesmedjan Centre for Social Justice, CSJ, visar att britten har blivit ”den beroende europén” med kostnader för skattebetalarna på 21 miljarder pund för alkoholmissbruket och 15 miljarder för narkotikamissbruk.

I rapporten ”No quick fix” varnar CSJ för en epidemi av alkoholrelaterade problem. En fjärdedel av Storbritanniens vuxna befolkning dricker skadliga mängder alkohol. Andelen kvinnliga alkoholmissbrukare är högst i Europa, medan de brittiska männen kommer tvåa.

− Vi har haft ett ohälsosamt förhållande till alkohol en längre tid, säger Alex Burghart, politisk chef vid CSJ till Reuters.

Han anser att regeringen bör införa en avgift på alkohol som sedan ska användas till vård och behandling.

− Regeringen har backat från prispolitiken, det borde vara en tilläggsskatt för alkohol som sedan skulle kunna användas för vård och behandling. Vi är urusla på att upptäcka alkoholberoende. Vi har färre alkoholister än heroinister i behandling, säger han.

Rapporten kritiserar också den brittiska regeringen för att göra för lite åt det heroinberoendet. Enligt CSJ är nu mer än 40 000 heroinister beroende av metadon som de fått utskrivet i förhoppning om att de ska sluta med heroin.

− Metadon kan vara ett sätt att stabilisera droganvändare, men vi har sett att det används för att lägga locket på problemen. En stor andel av missbrukarna fastnar i det här stadiet och glöms bort av vården. Det är som om vi skulle skriva ut vodka till alkoholister för att få dem att sluta dricka gin, säger Christian Guy, chef för CSJ.

Storbritannien är också det land som där flest någon gång har testat amfetamin, kokain eller ecstasy. På andra plats kommer de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.

Enligt CSJ:s rapport har 1 av 12, eller 670 000, britter mellan 15 och 24 år testat att berusa sig med ”lagliga” droger. Det är en ökning med 39 procent sedan 2005/2006. Förra året avled 12 personer av sådana droger.

I rapporten anklagas den brittiska regeringen för att misslyckas med att hantera problemet. Temporära förbud för enstaka droger har införts samtidigt som 150 nya preparat har tagit sig ut på marknaden.

Risken för upptäckt vid försäljning via internet har minskat och postverket blir en ofrivillig narkotikakurir, enligt CSJ.

Rapporten visar också på stora geografiska skillnader. I norra England återfinns 26 av de 30 lokalområden med flest sjukhusinläggningar för alkoholrelaterade problem.

CSJ:s ordförande Noreen Oliver anser att Storbritannien måste börja ta problemen på allvar.

− Alkohol tar en allt större del av samhällets resurser och andra droger orsakar allt större skada samtidigt som de ekonomiska resurserna till vården skärs ned dramatiskt samtidigt som man skyddar metadonförskrivningen, säger hon.

Mer från Accent