Spanien kan överväga noll promille

Av: Drugnews

Det spanska trafikverket överväger att införa nollgräns för alkohol i trafiken. Det uppgav generaldirektör Maria Seguí vid ett möte i måndags.

Det spanska trafikverket, Dirección General de Tráfico (DGT) , överväger att införa nollgäns för alkohol i trafiken. Det sa generaldirektör Maria Seguí vid ett möte med den spanska alkoholindustrins om alkohol och trafik.

Enligt Seguí börjar alkohol försämra körförmågan ”från första klunken”, skriver tidningen  El País. Förslaget om nollgräns finns dock inte på den omedelbara agendan.

Även om det är färre ungdomar som idag dricker och kör bil än tidigare, är Seguí oroad över att trafikolyckor fortfarande är vanligaste dödsorsaken för personer under 30 år. Hon betonade att nästan hälften av dessa olyckor sker på helger och nätter och att det i mellan 50-60 procent testar positivt för alkohol.

Den generella gränsen för rattonykterhet i Spanien är 0,5 promille, men för yrkesförare och de som har haft körkort i mindre än två år är gränsen 0,3 promille alkohol i blodet.

Av Drugnews/JÖ

Dela artikeln:
0