Alkoholkonsumtion

Smugglingen av alkohol har minskat

Satsningen på att stoppa spritbussarna har haft effekt; smugglingen har minskat. Samtidigt har den legala resandeinförseln ökat.

Svenskarna tog in åtta procent mer alkohol i samband med resor till Sverige under 2017 jämfört med året före. Köp av insmugglad alkohol minskade däremot med sju procent. Det visar nya siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

– Det verkar som om folk åker och handlar själva i större utsträckning, säger Björn Trolldal, utredare på CAN.

Han tror att de insatser som gjorts från samhällets sida för att stoppa de så kallade spritbussarna har haft en avgörande effekt.

– Det betyder inte att all smuggling har upphört, 93 procent av smugglingen finns ju kvar, säger han.

Som Accent skrivit om tidigare verkar smugglarna delvis ha bytt taktik och gått över till mindre fordon.

– Enligt Tullverket har de gått över till mindre skåpbilar istället. På verksamheten med stora bussar som kört fullastade med sprit verkarmyndigheternas insatser ha haft en avskräckande effekt, säger han

Inte bara smugglingen har minskat. Även försäljningen av folköl, som står för omkring fem procent av den totala konsumtionen, har minskat.

– Försäljningen av folköl har gått ner med ungefär tio procent sedan förra året. Det är lite förvånande med tanke på att utbudet har ökat kraftigt, säger han.

Många mindre bryggerier som tidigare bara bryggt starköl har letat sig ut i livsmedelsbutikerna på senare år.

– Det kan ju hända att folk köper dyrare sorter och i stället köper mindre mängder, säger Björn Trolldal.

Den totala konsumtionen, räknat i liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre, förefaller inte ha påverkats av förändringarna.

– Vi har bara preliminära siffror eftersom vi inte har fått siffrorna från restaurangförsäljningen än, men det finns ingen indikation på att den skulle ha ökat. Vi landar nog på nio liter även för 2017, säger han.

Enligt TT har nätvinhandlaren Winefinder ökat sin försäljning med 25 procent sedan 2016. Någon ökning av näthandeln kan dock inte CAN se.

– Internethandeln med alkohol ligger ganska stabilt på drygt en procent av den totala konsumtionen. Jag har vet inte hur mycket Winefinder säljer, men deras ökning har inte påverkat andelen, säger Björn Trolldal.

CAN:s siffror presenteras i PM:et Alkoholkonsumtionen i Sverige 2017.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent