Sms-handel av drinkar ifrågasätts

DRUGNEWS. Om plånboken är tom på krogen, så kan gäster numera på några ställen betala drinkar med mobilen. En praktisk sms-betalning under högtryck, tycker krögare. Oroväckande att utnyttja folk som redan är fulla, tycker ungnykterister.

Betaltjänsten SmsDrink startade i Uppsala i januari och nu har drygt ett tiotal restauranger och nattklubbar anslutit sig runt om i landet. För krögarna är det ett komplement till korthantering och blir effektivare när många vill handla samtidigt.

– Fast det blir säkrare för oss och för kunder. Som berusad är man inte aktsam med pinkoden och det händer att kunder glömmer sina kort i apparaterna, säger Gustavo Mendoza, nattklubbansvarig på Mangos i Skara, till GT.

Varje drink har en kod som kunden sms:ar till baren och när svarsmeddelandet kommer, så kan kunden gå och hämta glaset.

– Det blir smidigare och bartendern kan förbereda drinken, så gästen får den snabbare. Smidigt, särskilt när det är mycket folk kring midnatt. Räkningen kommer senare på telefonfakturan, säger Mats Wängelin, vd för SmsDrink som tillhandahåller tjänsten, till Drugnews.

Men det finns invändningar mot att sms-betalning blir ytterligare ett sätt att handla alkohol när man inte har råd.

– Tillgänglighet till pengar man egentligen inte har påverkar självklart konsumtionen. Sms-betalning gör att det kan drickas mer, serveras till fler och att kontrollen av överservering och åldrar blir sämre, säger Vidar Aronsson, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, till Drugnews.

Liknande möjligheter till krediter med sms-lån har kritiserats och skärpts.

SmsDrink har infört en gräns på högst 200 kronor per köp och max 1500 per månad per telefon. Det är 25 procent dyrare för kunden att handla drinkar med mobilen, jämfört med att betala kontant.

– Vi förmedlar bara en tjänst mellan kund och säljare, vi håller aldrig i pengarna. Vi kan inte bestämma vad folk köper. Det framgår av vår statistik att det sms-handlas mest kring midnatt, alltså inte fyllehandel på småtimmarna, säger Mats Wängelin.

Han tror att mobiltelefonen framöver kommer att användas till alltmer, även som plånbok. Han ser en nisch i dagens rörliga kontantaffärer och tror att sms-betalning kommer öka vid exempelvis småköp på festivaler och marknader.

Drugnews/Sven Liljesson

Mer från Accent