Alkohol

Maria Larsson: Alkohollagen ska skärpas

Maria Larsson meddelar nu att en skärpning av alkohollagen ska utredas. Detta sedan åklagare lagt ner förundersökningen mot bland andra City Gross – som polisanmälts för att sälja alkohol vid sidan av Systembolaget.

När City Gross började erbjuda vin i sina matkassar i samarbete med Winefinder reagerade Systembolaget med en polisanmälan. Man menade att butikskedjans agerande stred mot det monopol som Systembolaget har i alkohollagen.

Som Accent rapporterade i fredags beslutade dock åklagaren att lägga ner förundersökningen. Tidigare har även förundersökningen mot de ekobutiker som IOGT-NTO anmält på liknande grunder lagts ned.

Systembolagets presschef Lennart Agén menar att lagen nu måste ses över omgående.

– Det här är ett olyckligt beslut, säger han till Accent. Det visar att åklagaren tycker att den här verksamheten ligger i linje med lagen, och det visar verkligen vikten av att lagen måste ändras.

I går skickade riksdagsledamoten Magnus Sjödahl (KD) ut ett pressmeddelande om att lagen måste skärpas. Samma dag bloggade Folkpartisten Carl B Hamilton om samma sak och avslutade med att han ställt en skriftlig fråga till Maria Larsson där han undrar om hon kommer att lägga en proposition om ett förtydligande av lagen.

Till SvD.se säger Maria Larsson att lagen måste skärpas:

– Åklagaren har sagt sitt, och tycker inte att det är någon idé att väcka åtal. Vi vet ju också att den utredning som kom i somras, som handlade om tillsynen över e-handel och hemleverans av alkoholdrycker, konstaterade att det nuvarande regelverket ger upphov till tolkningssvårigheter. Den utredningen menade att det finns skäl att göra en översyn av regelverket för att klargöra gränserna för vad som är tillåtet, säger Maria Larsson.

Utredningen som Maria Larsson refererar till presenterades i somras och är just nu ute på remiss. Men innan remisstiden ens är ute kommer nu alltså ett tydligt besked från ministern: Lagen kommer att skärpas.

– Vi håller på att ta fram direktiv till en utredning som kan göra en översyn av regelverket, säger hon till SvD.

Beskedet gläder IOGT-NTO.

– Vi ser väldigt positivt på att Maria Larsson uttalar sig så tydligt och kraftfullt. Det tar vi som ett tecken på att det äntligen kommer att hända någonting, säger Linda Engström, vikarierande chef för Påverkansavdelningen på IOGT-NTO.

Lite besviken är hon ändå över att det blir en ny utredning och inte ett lagförslag baserat på tidigare utredningar – vilket hade gått snabbare.

– Frågan borde inte behöva utredas igen. Det har gjorts två alkohollagsutredningar och en tillsynsutredning. Dessutom finns erfarenheter från två grannländer. Men om man inte tycker att man har tillräckligt underlag för ett beslut så är det bra att man nu utreder frågan, säger hon.

Hon hoppas att en utredning inte betyder att en lagändring förhalas.

–  Vi har en alkohollag som säger att vi ska ha ett detaljhandelsmonopol, men som det ser ut nu så fungerar inte lagen. Det måste det bli ändring på, säger Linda Engström.

Alla är dock inte lika glada. Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö säger i ett pressmeddelande att Maria Larsson måste sluta jaga seriösa företagare i alkoholmonopolets namn.

– Det är fullkomligt förkastligt av Maria Larsson att gå ut och förekomma en utredning kring detta genom att hävda att alkohollagstiftningen måste ändras så att monopolet värnas. Monopolet i sig har inget självändamål, säger Per Ankersjö.

Enligt SvD.se kan inte Maria Larsson säga när en eventuell skärpning av alkohollagen kan träda i kraft.

Mer från Accent