dom

Sju dömda för knarkhärva i IOGT-NTO:s lokaler

Anställda och förtroendevalda på NBV och IOGT-NTO bidrog till att sju män fälldes i en narkotikahärva i södra Sverige. Narkotika förvarades bland annat i IOGT-NTO:s lokaler i Kalmar.

Många IOGT-NTO-föreningar äger lokaler och de flesta är beroende av intäkter från uthyrningar. Det är dock inte alltid som hyresgästerna har rent mjöl i påsen. Det fick IOGT-NTO och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, i Kalmar erfara när en grupp män, som hyrde replokaler i NBV:s regi i IOGT-NTO:s lokaler, ägnade sig åt hantering av narkotika i lokalen.

Niklas Claesson, verksamhetsutvecklare på NBV, hörde till dem som märkte att det luktade i lokalerna.

– Och så började de dammsuga lokalen efter varje gång de varit där. Replokaler är ofta ganska stökiga utrymmen. Att några halar fram dammsugaren efter varje besök är mycket ovanligt, säger han.

Så småningom hittades spår av narkotika.

– Då kontaktade vi polisen. Det visade sig att de hade spaning på lokalen, men nu fick de nyckel av oss så de kunde gå in när de ville.

Vid ett tillfälle blev Niklas Claesson också kontaktad av socialtjänsten.

– De hade blivit tipsade av en förälder att det skulle vara fest i lokalen. När vi kom var det fullt av rök och spritflaskor.

För att hantera situationen stängdes först samtliga hyresgäster ute.

– Vi har programmerbara taggar istället för nycklar, så vi stängde av alla. Vartefter de ville komma in så fick de skriva på nya kontrakt där det tydligare än tidigare framgått att ingen alkohol och inga droger ska förekomma i lokalerna och att de som hyr ska stå för vår värdegrund, säger han.

Niklas Claesson sitter även i styrelsen för IOGT-NTO-föreningen som äger lokalen.

– I kontraktet med NBV står tydligt att alkohol och andra droger inte får förekomma, men NBV:s kontrakt har inte varit lika tydliga. Redan när jag som 16-åring valdes in i styrelsen såg jag till att IOGT-NTO:s kontrakt blev tydliga. Det har vi haft nytta av nu. En del ansåg att det är självklart när det är nykterhetsrörelsens lokaler, men det kan man inte ta för givet.

Niklas Claessons tips till föreningar som har lokaler:

  • Skriv tydliga kontrakt där det framgår att all hantering av alkohol och andra droger är förbjudet.
  • Ställ frågor om vilka de är och vilken verksamhet de ska ha i lokalerna innan ni skriver kontrakt.
  • Gör oanmälda besök. ”Det är inte meningen att vi ska spionera på våra hyresgäster, men det är bra om några rör sig i lokalerna.”

Mer från Accent