Sena öppettider på krogen ökar våldet

Kopplingen mellan sena öppettider på krogen och misshandel är glasklar, enligt polisen i Göteborg. De tio vanligaste ställena där misshandel sker i stan ligger i direkt anslutning till de krogar som har öppet till 05 på morgonen. Det visar en ny rapport.

Våldet i city i Göteborg har ökat kraftigt sedan staden började ge krogar serveringstillstånd till klockan 05 på morgonen. Det hävdar polisen som i en ny rapport har sammanställt de misshandelsfall som skett i Göteborg.

– Kopplingen mellan alkoholkonsumtion och brott är alldeles tydlig. Speciellt mellan misshandel och sena öppettider på krogen, säger Lennart Ronnebro som är poliskommissarie i Göteborg city.

I dagsläget har Göteborg 23 krogar med serveringstillstånd till klockan 05 på morgonen, det är fler krogar än Stockholm och Malmö tillsammans. I samband med att allt fler krogar fått tillstånd till 05 har våldet trappats upp i centrala Göteborg enligt polisen, som för att stävja våldet satt in en speciell insatsstyrka på 25 poliser som varje fredag och lördag jobbar med att skjutsa bort fulla personer från stadskärnan.

– Det märktes när femtiderna kom att våldet ökade. Vi satt in helgkommenderingen på grund av att vi fick massiv kritik från krögarna att det var så stökigt utanför, säger Lennart Ronnebro.

Enligt polisens rapport sker de flesta fall av misshandel utomhus i Göteborg mellan klockan 03 och 04 på natten. Det sker en stegvis ökning från midnatt för att efter klockan 04 kraftigt minska.

Under 2010 har 546 fall av misshandel rapporterats i Lorensberg, Vasastaden, inom Vallgraven och Heden i Göteborg. Procentuellt skedde flest misshandelsfall inom Lorensberg och Vasastaden, det är också där pulsen i nattlivet, Kungsportsavenyn är belägen.

På listan över var misshandelsfallen inträffar toppar krogar med öppet till 05. De tio vanligaste misshandelsplatserna är 05-krogar med undantag för Burger King som ligger på åttonde plats.

– Man kan konstatera att sitter folk och dricker sent på natten så försämras ordningsläget i stan väsentligt. Den svenska alkohollagsstiftningen är en skyddslag som ska gå före näringsintressen. Här har man inte tagit sitt ansvar, säger Lennart Ronnebro.

Joanna Wågström

Mer från Accent