Restauranger i Stockholm serverar oftare berusade

Nyligen fick 168 pubar, barer och restauranger i Stockholm besök av åtta skådespelare, som på uppdrag av Stad projektet (Stockholm förebygger drog- och alkoholproblem) agerade svårt berusade. De vinglade och fumlade – men lyckades trots detta bli serverade alkohol vid 35 procent av tillfällena.

– En förvånande hög siffra, anser Håkan Leifman, ansvarig för Stad. För sex år sedan var det nämligen bara 16 procent av serveringspersonalen som valde att servera märkbart berusade gäster.

– Vi har studerat det här över tid och jämfört med hur det såg ut 1996, då 95 procent av krogarna serverade berusade personer, är året siffror klart bra. Men jag är ändå förvånad över ökningen. Vi vet inte vad det beror på, men en teori är att berusningsdrickande har blivit ett större problem generellt och att personalen blivit avtrubbad på grund av detta, säger Håkan Leifman.

Årets undersökning är entydig. Oavsett typ av krog, bar eller veckodag serverades alkohol till de ”berusade” skådespelarna vid i snitt 35 procent av de tillfällena. Syftet med undersökningen var att testa serveringspersonalen, inte ordningsvakterna, och därför började skådespelarna agera berusade först inne vid baren.

– Det är troligt att dessa personer hade stoppats redan i dörren. Men det är ändå anmärkningsvärt att serveringspersonal, trots utbildning genom Stad, i så hög grad serverar berusade, säger Håkan Leifman.

Stad kommer nu att titta närmare på resultaten och skärpa utbildningen i alkoholservering. Bland annat kommer man att lägga fokus på legitimationskontroller.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent