Val 2018

Resan mot valet

Den 9 september är det riksdagsval, ett viktigt vägval för Sverige. Accent har besökt fyra IOGT-NTO-föreningar från Vännäs i norr till Malmö i söder för att ta tempen på valrörelsen.

En tidigare version av den här texten innehöll en felaktig uppgift om att Liberalerna i Malmö skulle ha förespråkat legalisering av cannabis. I själva verket handlade det om Liberalernas ungdomsförbund. Läs mer om hur de politiska partierna förhåller sig till narkotikafrågor i vår valenkät.

2018-05-12   Vännäs

▶ Vännäs, som ligger tre mil väster om Umeå, har strax under 9 000 invånare. Orten har varit en järnvägs­­knut, under det tidiga 1900-talet sysselsattes en stor del av invånarna inom järnvägen.

Det är bara den 12 maj, men ändå nära 20 grader varmt i lilla Vännäs. En man med grått halvlångt hår och skinnjacka tar sig från Systembolaget till parkbänken utanför Coop med hjälp av sin rullator. Ett stenkast bort dundrar ett godståg förbi.

– Vi kom hit med tåget, 1891. Föreningen Lantärnan i Vännäs startades samtidigt som tåget kom till orten. Det var några som tyckte att rallarna drack för mycket, säger Björn Hansson, ordförande för Umeåregionen.

IOGT-NTO:s lokal Träffpunkten i det gamla stationshuset är så central man kan tänka sig. Här hyr även Korpen in sig, och håller ett tiotal träningspass i veckan.

– Vi ville göra stationshuset till en mötesplats för ideella organisationer och andra.

– Det är föreningstätare här än i Umeå. Och kontakten mellan föreningarna är god, säger Björn Hansson.

Foto: Jens Wingren

I den gamla ankomsthallen har föreningen Möjliggörarna lagt upp kläder som säljs till förmån för biståndsprojekt i Litauen.  De samlar in allt från gräsklippare och tvättmaskiner till barnkläder och leksaker.

Under våren har det stormat en del kring Willy Pettersson, en av de mest drivande inom Möjlig­görarna, och även ett bekant ansikte
på kamrat­stödet Bakfickan i Umeå. Efter att ha ställt upp som lokal representant för Sverige­demokraterna blev han senare utkastad från partiet. Björn Hansson vill helst inte prata politik med Willy Pettersson.

– Jag känner honom sen gammalt, vi har brottats mycket under åren, och han har ju ett enormt engagemang, konstaterar han.

Björn Hansson. Foto: Jens Wingren.

Björn Hansson är aktiv Socialdemokrat och står på valbar plats i kommunen. Han funderar på om det verkligen är rätt att isolera Sverigedemokraterna så som IOGT-NTO valt att göra.

– Men det har ju förbundet bestämt att det ska vara så, säger han.

Inför valet kommer IOGT-NTO i Vännäs att fokusera på Alkohol och våld utifrån den forskarrapport som togs fram av förbundet Svenska läkaresällskapet och CERA i höstas.

Och veckan efter temadagen ska P4 Västerbotten komma till stations­huset för att hålla politikerutfrågning inför valet.
Björn Hansson hoppas att IOGT-NTO ska få utrymme för sina frågor i sändningen.

– Det är bra att media har hittat oss och vill vara med oss, säger han.

Det finns för många anonyma nykterister.

Närmare valet kommer föreningen att finnas på plats under stadsfesten Vännäs­dagarna, ett bra tillfälle att värva medlemmar menar Björn Hansson. Lantärnan har länge haft en ambition om att uppnå 100 medlemmar, men i många år har man legat stadigt på mellan 70 och 75.

– Där är ju utmaningen att få in restanterna (de som inte betalat sin avgift), säger Björn Hansson, som gärna sett mer engagemang på orten.

– Det finns för många anonyma nykterister, säger han.

2018-05-22   Malmö

▶ Malmö är med cirka 300 000 invånare Sveriges tredje största stad. Staden har ett rykte om sig att plågas av kriminalitet och utbredd drogförsäljning.

Bakom en ståldörr en trappa ned i källaren i ett tegelhus ligger IOGT-NTO:s lokal. Den lokal som föreningen eftertraktat tillföll en restaurang med fullständiga rättigheter och populär uteservering.
Här i källaren skulle Drogkampen ha ägt rum just i ikväll. Men så blev det inte.

Jenny Bolting. Foto: Jens WIngren.

Jenny Bolting är ord­förande för IOGT-NTO-­föreningen i Malmö och även stadens Junisord­förande. Hon kontaktade kommunpolitikerna i staden under våren för att arrangera Drogkampen, men i sista stund drog sig flera ur.

– Vänsterpartiet och Socialdemokraterna verkade ändå intresserade av att träffas vid något annat tillfälle. Så det finns intresse, säger hon.

– Det kanske blir någon politikerträff närmare inpå valet, säger Per Wihlborg, ordförande för Skåne och Blekinges distrikt.

Ordenshuset i Malmö. Foto: Jens Wingren.

Den lilla lokalen inhyser ett pentry och det finns en pysselhörna för junisarna, vars alster pryder väggarna. En mer lockande lokal är föreningens dröm.

– Vi är en stor förening. Men vi är inte jättemånga som är aktiva, säger Per Wihlborg.

Av föreningens 160 betalande medlemmar är det en handfull som deltar i möten och hjälper till att planera aktiviteter. På vissa arrangemang kan ett 80-tal dyka upp.

– Vi borde kunna dra mer folk i en stad av Malmös storlek, säger Jenny Bolting.

Drogerna är bara en del av problemet.

Per Wihlborg. Foto: Jens Wingren.

Malmö stad var tidiga med att genomföra sprutbytesprogram för missbrukare och regionen Skåne var också en bidragande faktor till att dra igång debatten om gårdsförsäljning av alkohol förra hösten. Men Per Wihlborg tror inte nödvändigtvis att Malmö är en mer drogliberal stad än andra, trots närheten till Danmark.

– Det har ju en logisk förklaring det här med gårdsförsäljningen. Av de vingårdar vi har i Sverige så skulle jag tippa på att
90 procent ligger här i Skåne. Alkoholfrågan är stor, men jag tror inte att den skiljer sig från övriga Sverige, säger han.

Däremot så tror han att det är svårare att påverka politiken i en större stad som Malmö.

– Om man tittar på våra medlemmar så hade ju fler av dem varit politiskt aktiva i en stad som Ängelholm eller Hässleholm.

Björne Bergmark har ett förflutet med missbruk och målar upp en bild av Malmö som en stad som till stor utsträckning styrs av kriminella gäng, och droger säljs öppet.

– Drogerna är bara en del av problemet. Politikerna har ingen möjlighet att komma åt drogerna om man inte kommer tillrätta med gängen, säger han.

Malmö har länge varit en socialdemokratiskt styrd kommun, men Skåne är också ett starkt fäste för Sverigedemo­kraterna. Men för IOGT-NTO i Malmö är det inte något som föranlett en  kom­promiss när det gäller förbundets förhållningssätt till partiet.

– Ur vårt perspektiv är ju SD:s frammarsch inget positivt. Vi har inte samma värderingar, säger Jenny Bolting.

2018-06-12   Järvaveckan

▶ Järvaveckan startade för tre år sedan på initiativ av Ahmed Abdirahman, som grundade den ideella föreningen The Global Village. Syftet är att minska avståndet mellan folk och folkvalda genom möten. 

På vägen till Spånga idrottsplats passerar tutande bilar, jublande studenter hänger ut genom nedvevade fönster.

– Det finns många duktiga ungdomar här som sköter sig och tar studenten, men de får inga jobb. Jag känner så många som är arbetslösa och det är inte bra, säger Ayan Mahamed, fritidsledare på Blå huset i Tensta, och engagerad i IOGT-NTO-föreningen Mayren.

Föreningen startades av Sadia Botan 2016. De vänder sig främst till tonårsflickor, i syfte att stötta dem att leva ett nyktert och drogfritt liv, att skaffa sig utbildning och gå starka ut i samhället.

Sadia Botan, bor i Tensta sedan 18 år. Det är andra gången hon besöker Järvaveckan.

– Det är jättefint och bra att det ordnas saker här, säger hon.

Sadia Botan och Ayan Muhamed, medlemmar i IOGT-NTO-föreningen Mayren och nattvandrande Tenstamammor. Foto: Alexander Mahmoud

Hon har bott på flera håll i Sverige sedan hon kom hit från Somalia för snart 30 år sedan, bland annat i Nybro.

– Jag ångrar att jag flyttade från Nybro. Jag älskar mitt område, men jag bor på bottenvåningen och det är ofta människor som rör sig utanför på nätterna, billlarm och tutor som stör. I Nybro var det lugnare, där hade jag kunnat studera och blivit något. Här blir jag ingenting, säger Sadia Botan, som är arbetslös.

Det är dock tydligt att hon och Ayan Mahamed är välkända i området. Många kommer fram och hälsar, kramas och pratar. Flera berömmer deras insatser, inte minst som nattvandrande Tenstamammor.

En manlig bekant, som inte vill säga sitt namn, slår sig ned och de diskuterar drogpolitik; att det behövs mer resurser för att stoppa smugglingen, att bönder som odlar droger bör få omställningsstöd för att odla andra grödor, och att arbetsgivare ska kunna säga upp den som trots varningar inte slutar använda droger.

Medborgarpanel om integration. Foto: Alexander Mahmoud.

Migration/integration är dagens tema på Järvaveckan. Sadia Botan säger att hon velat bli politiker:

– I Sverige pratas mycket om integration, men det här är inte integration. Det här är segregation, säger hon och sveper med armen upp mot husen i Rinkeby och Tensta.

– Vi har kulturkrockar och klanproblem här, konflikterna mellan olika grupper har flyttat med oss till Sverige. Vi behöver svenskar här, vi behöver mer regler och svensk kultur, och vi vill ut i det svenska samhället säger hon, och hyschar åt en grupp tonåringar som pratar och skrattar en bit bort.

Sadia Botan stora hjärtefråga är kvinnlig omskärelse.

– Det är en stor tabufråga, och det är svårt att nå ut och fram. Jag ber ständigt männen som talar på fredagsbönen i moskén att ta upp att omskärelse är förbjudet, säger hon.

På stora scenen är det snart dags för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Politikerna kommer hit och pratar när det är val, inte annars, säger Ayan Mahamed.

Hon och Sadia Botan tror att Järvaveckan kommit för att stanna:

– Nästa år ska vi ha ett eget tält här, informera och värva medlemmar!

2018-07- 02   Almedalen

▶ Almedalsveckan firar 50 år. Det var 1968 som Olof Palme första gången sommartalade i Visby. Antalet evenemang har ökat för varje år, och var i år uppe i 4 217 arrangemang av 1 923 arrangörer.  Antal besökare var 45 000.

I Soberian, tältet i Visby där flera organisationer ordnar seminarier under Almedalsveckan, råder full aktivitet. Sladdar dras och strålkastare hängs upp. Om några timmar måste allt vara klart. Då är det invigning.

– Jag har jobbat sedan i fredags. Det var en särskild utmaning att få hit 1 200 kilo Almedalsdricka, säger Christian Lewander.

Han är medlem i IOGT-NTO-föreningen Oscars minne på Gotland och arbetar som verksamhetsutvecklare för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Det är andra året han är funktionär på Almedalsveckan.

– Jag anställdes för ett år sedan och en av mina första arbetsuppgifter var att bygga en bardisk, säger han och ler.

Det här är ett fantastiskt tillfälle att möta politiker

När tältet är färdigt är det dags att åka och hämta snittar och kaffe. Han kommer tillbaka bärande på en oroväckande bräcklig stapel kaffe. Men allt går bra. Invigningen är välbesökt, snittarna räcker och omdömena om årets Almedalsdrink, som lanseras vid tillfället, är mycket goda. Kålle Kjellin avstår från att smaka.

– Jag gillar inte när det liknar alkohol. Det spelar ingen roll om det är på flaska, som i år, eller i glas. Det har med min bakgrund att göra, men sedan 1992 har jag varit nykter, säger han.

Nu är han medlem i Heimdall, Sudrets kamratstödsförening i Hemse på Gotland. Både Christian Lewander och Kålle Kjellin deltar i IOGT-NTO:s och Tollare folkhögskolas utbildning i alkoholpolitik. Kursen avslutas under Almedalsveckan och deltagarna har till uppgift att besöka seminarier, lyssna, lära, ställa kloka frågor, och försöka få igång samtal och diskussioner.

– Jag hoppas bidra till att några får syn på ”elefanten i rummet”, alkoholen. Det här är ett fantastiskt tillfälle att möta politiker, säger Christian Lewander.

Christian Lewander levererar kaffe till Soberian. Foto: Eva Ekeroth.

Kursdeltagarna delar upp sig på olika seminarier. Christian Lewander försöker fokusera på sina seminarier, men ibland måste han gå ifrån och ta telefonsamtal om något problem i Soberian.

– Jag känner mig lite splittrad, säger han.

När Almedalsveckan går in på andra dagen har både han och Kålle Kjellin fått lite mer inblick i hur det fungerar och Christian Lewander funderar över hur man ska nå ut.

– Det är en härlig atmosfär och många intressanta seminarier här, men hur når vi ut till dem som inte redan är frälsta?

Kålle Kjellin konstaterar att alkoholfrågan inte märks särskilt mycket i de politiska diskussionerna.

– Det är en icke-fråga. Politiskt verkar alkoholfrågan vara död, säger han.

Men uppgiven är han inte.

– Politikerna måste vakna. Lokalt har vi startat ett samarbete mellan IOGT-­NTO, NBV och Anhöriga mot droger som vi kallar ”Vem bryr sig”. Vi bjuder in politiker och organisationer regelbundet till träffar. Det fungerar fantastiskt bra, säger Kålle Kjellin.

Christian Lewander tycker att både kursen han gått och dagarna i Almedalen har givit honom inspiration.

– Efter det här tänker jag att det är dags för oss att ta ton. I går började jag faktiskt skriva en insändare. Vi måste
jobba lokalt med tillgängligheten. Även om vi är en turistö behöver det inte innebära att alkoholen ska flöda. Vi kommer att jobba inför valet, både i IOGT-NTO och inom ramen för ”Vem bryr sig”, säger han.

Mer från Accent