Regeringen oenig om hemleverans av alkohol

Av: Eva Ekeroth

Systembolaget vill kunna leverera alkohol hem till kunderna. Från och med i höst vill de starta på försök. Enligt svenska Dagbladet är Centern emot. De vill hellre ha gårdsförsäljning.

De övriga regeringspartierna är positiva till hemleverans, enligt Svenska Dagbladet. Riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) anser att Systembolaget måste hänga med sin tid.

– Systembolaget ska vara modernt och fräscht och ändå kunna upprätthålla alkoholpolitiken, med ålderskontroller och att inte sälja till berusade, säger Anders Andersson till Accent.

Han säger att anledningen till att han är positiv är att vi kan få en kontrollerad internethandel genom Systembolaget.

− Idag finns ju bara privata aktörer på den marknaden, fortsätter han.

Centerpartiet säger nej till förslaget meddelar Anders W Jonsson (C) till Svenska Dagbladet.

– Vi är mycket, mycket tveksamma till detta av rent alkoholpolitiska skäl. Systembolagets uppgift är inte att sälja så mycket sprit som möjligt, utan att stå för en restriktiv alkoholpolitik. Att med bud börja köra hem Explorerflaskor till den som är gravt alkoholiserad kan aldrig vara Systembolagets uppgift, säger han.

Anders Andersson ser däremot hemleveranser från Systembolaget som ett bra alternativ till gårdsförsäljning av alkohol, en annan olöst fråga på det alkoholpolitiska området.

Centerpartiet är däremot för gårdsförsäljning.

– Det skulle inte ha några alkoholpolitiska effekter, och inte leda till ett ökat supande, vilket hemleveranser skulle göra, säger han.

Enligt Anders Andersson skulle gårdsförsäljningen få betydligt allvarligare konsekvenser.

− Det skulle hota försäljningsmonopolet. Skulle det handla om en flaska nu och då till besökare på en vingård skulle det förstås inte spela någon alkoholpolitisk roll. Men, det är ju inte det som är alternativet, och det vet centerpartisterna också, säger han.

På Accents fråga om det inte vore bättre att få bort internethandeln än att Systembolaget ska ta börja med hemleveranser, svarar han att han gärna skulle se en översyn av den också enligt norsk modell. I Norge har man internetförsäljning med hemleverans från Vinmonopolet, men inga privata aktörer.

Enligt Kari-Anne Rönningen, jurist på Vinmonopolet, har man alltid kunnat få varorna hemlevererade från Vinmonopolet, tidigare bara genom telefonbeställning, men nu också genom internet.

− Vi har inte sett någon försäljningsökning på grund av det, säger hon till Accent.

Att Norge inte har några privata internethandelsföretag som säljer alkohol förklarar hon med strikt reglering av transportörerna.

− De måste registrera sig och det finns ett regelverk kring hur de ska agera och uppträda. De måste också vara helt fristående från försäljarna. Vi har även ett förbud mot all form av reklam i sammanhanget. Varorna får bara presenteras som en lista med varunamn. Jag tror det är för krångligt och för svårt att få lönsamhet för privata företag. Och för kunderna blir det inte billigare än att handla via Vinmonopolet, säger hon.

Eva Ekeroth

 

 

 

Dela artikeln:
0