Regeringen: Det blir ingen gårdsförsäljning

Regeringen har beslutat att inte införa någon så kallad gårdsförsäljning av alkohol. ”Det går inte att kombinera med Systembolagets monopol” säger Maria Larsson.
Av: Pierre Andersson

Efter lång beredning av frågan har regeringen kommit fram till att det inte går att kombinera gårdsförsäljning av alkohol med det svenska detaljhandelsmonopolet. För två år sedan föreslog en utredning en modell där alla tillverkare – även utländska – skulle kunna öppna butiker för försäljning av egna produkter. Förslaget innehöll inga geografiska begränsningar, butikerna skulle inte bara kunna finnas i anslutning till gården eller tillverkningsstället.

Men trots utredarens ansträngningar för att komma runt EU:s regler om monopol och den inre marknaden bedömer nu regeringen att monopolet ändå skulle hotas av en sådan modell – något som också flertalet tunga remissinstanser varit inne på.

– Problematiken är att det ur EU-rättslig synvinkel och det säger då bland annat justitiekanslern i sitt remissvar inte är förenligt att ha den typen av gårdsförsäljning tillsammans med systembolaget och det gör att vi inte kommer gå vidare med det här förslaget, säger Maria Larsson till Ekot.

Enligt barn- och äldreminister Maria Larsson hade samtliga regeringspartier gärna velat komma fram till en fungerande lösning i frågan. Och hon stänger inte dörren helt – frågan om gårdsförsäljning kommer fortsätta att beredas i regeringskansliet för att se om man kan komma fram till någon annan lösning.

Samtidigt som beskedet om gårdsförsäljning kommer meddelar också regeringen att man beslutat ge Systembolaget tillstånd att införa hemleverans av alkohol på prov under hösten.

Dela artikeln:
0