Politiker utbildas om alkohol och sociala medier
Foto: Jens Wingren/Sam Howzit/Flickr/CC BY 2.0

Politiker utbildas om alkohol och sociala medier

Kramfors arbetarkommun har utbildat 80 politiker om alkoholproblem och hur man hanterar sociala medier. Målet är att samtliga förtroendevalda ska gå kursen.
Av: Eva Ekeroth

Istället för att sparka ut en nämndordförande, som blev tagen av polisen för fylleri, valde arbetarkommunen i Kramfors att ta itu med problemet på ett mer övergripande sätt.

– Vi erbjuder en utbildning på tre timmar om alkohol och de problem som kan uppstå och vad man ska tänka på när man använder sociala medier, säger Tomas Näsholm, ordförande i arbetarkommunen i Kramfors.

Han tycker att klimatet i politiken ofta är onödigt hårt.

– Gör du bort dig på något sätt så är det en fot i ändalykten som gäller. Det var det många som tyckte att vi borde göra i det här fallet också, men så var vi några som tyckte att han borde få en andra chans, säger han.

Och så blev det. Nämndordförande fick fortsatt förtroende under förutsättning att han gick igenom en behandling. Arbetarkommunen tillsatte en grupp som funderade över hur man skulle jobba vidare med frågan.

– Vi har tagit fram en policy för alkohol och andra droger som också innefattar sociala media. Från början innehöll den en rad olika skarpa skrivningar om vad man inte ska och inte får. Det blev för mycket förbudsmentalitet så vi skrev om och nu handlar den mer om sunt förnuft, säger han.

 

Tomas Näsholm. Foto: Privat

Gruppen kom också fram till att de skulle anordna en utbildning.

– Målet är att alla förtroendevalda ska ha gått utbildningen och gärna övriga medlemmar också. Vi har sagt att det är ett av de kriterier som valberedningen ska ta hänsyn till.

Utbildningen har hållits vid fyra tillfällen och 80 personer har hittills genomgått den.

– Det är nog inte mer än en handfull av de förtroendevalda kvar.

Under utbildningen får deltagarna diskutera kring några tänkta fall som har att göra med alkohol respektive sociala medier.

– Det blir många bra och livliga diskussioner. En man i 75-årsåldern som varit medlem i 50 år kom fram till mig efteråt och sa att han aldrig varit med om att man pratat om de här frågorna tidigare. Det är hemskt, men känns samtidigt bra att vi gör något nu, säger Tomas Näsholm.

 

Några andra partier eller kommuner har inte tagit efter vad han vet.

– Vi är väl knappast unika, men jag har inte hört talas om några andra som gjort något liknande. För vårt parti har det varit ett lyft. Nu visar vi att vi tar saker på allvar och inte sopar under mattan. Och vi pratar med varandra, inte om varandra, säger han.

 

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:


»


Dela artikeln:
0