Trafik

Polisen vill ha drogtest vid vägkanten

Om förare är påverkade av alkohol kan polisen göra tester vid vägkanten. För att få kontrollera om någon är påverkad av andra droger krävs misstanke. Det vill polisen ändra på.

Varje år dör 70 personer på grund av alkohol eller andra droger i trafiken. Polisen har möjlighet att stoppa bilförare för att göra rutinkontroll av nykterheten. Att kontrollera om trafikanterna är påverkade av andra preparat än alkohol går inte, om det inte finns tydliga misstankar.

– Vi har inte laglig möjlighet att stoppa folk och göra slumpvisa tester i dag. Tekniken gör att vi bara kan kontrollera droganvändning med blod- eller urinprov och det kan man inte göra på folk som inte är misstänka för något, säger Mats Östman, poliskommissarie och chef för trafiksektionen i region mitt, till Accent.

Unga vuxna i åldern 25 till 34 år är överrepresenterade. I den gruppen har 40 procent av de omkomna dött i en olycka orsakad av alkohol eller narkotika.

– Det är ett stort problem, särskilt på landsbygden där upptäcktsrisken uppfattas som mindre. Den som inser att han druckit för mycket och promenerar hem riskerar att bli ihjälkörd av sin kompis som inte hade samma goda omdöme, säger han.

Mats Östman hoppas på att den tekniska utvecklingen snart ska ge bättre verktyg.

– Det behövs snabba och lätta instrument. Den analysapparatur som finns för att hitta narkotika i utandningsluft är alldeles för stor och klumpig att ha med sig. Vi behöver något enkelt, till exempel att trafikanterna kan hålla i något som mäter narkotika i handsvett eller att vi kan dra med en bomullstuss på huden, säger han.

Han ser också faror med att förlita sig för mycket på teknik.

– Utvecklingen går ganska fort, men det finns en fara med all teknik också. Polisen har blivit rätt bra på att avgöra om folk är påverkade. Man ska inte underskatta värdet av den kompetensen. Kan man dokumentera att någon vinglar fram och tillbaka, kanske kör på fel sida av refugen eller kör upp på trottoaren så är det högre straffvärde än om personen kört försiktigt.

Marie Nordén, generalsekreterare på NTF, anser att arbetet måste ske på flera fronter.

– Vi måste lösa såväl lagstiftning som metoder för att kontrollera droger i trafiken, men också arbeta för att polisen gör fler blås, arbeta för fler alkolås och alkobommar och mer informationsinsatser till både unga och vuxna, säger hon i ett pressmeddelande.

Mer från Accent