Kongress 2017

Pengar och politik heta kongressfrågor

Alkoholpolitik, ekonomi och organisationsutveckling. Det är några av de frågor som kan bli stora på IOGT-NTO:s kongress i juni. Det spår tre förtroendevalda som Accent talat med.

Den sista veckan i juni är det dags för IOGT-NTO-rörelsens kongress i Karlstad. Monica Ståhl är distriktsordförande i Värmland och tillika kongressgeneral. Hon tror att en stor fråga för kongressen kommer att bli fördelningen av förbundets resurser.

– Jag tror att det kan bli en diskussion om 800-medlemsgränsen, om den ska ligga på 800, om vi inte ska ha någon gräns, eller om fördelningen av resurser ska ske på något annat sätt, säger hon.

I dag fungerar det så att de distrikt som har 800 (eller fler) betalande medlemmar, får 400 000 kronor årligen, vilket gör det möjligt att anställa en distriktskonsulent på heltid. De som har färre betalande medlemmar får 200 000 kronor. Nivåerna har diskuterats tidigare, och vid kongressen 2015 beslutades att de distrikt som inte lyckats nå gränsen ändå kan få fullt stöd – under förutsättning att de har en uppåtgående trend och ökar i medlemsantal, och att de har en tydlig ambition att på sikt nå 800 betalande medlemmar.

Vilken betydelse har det för framtiden var gränsen går?

– Jag tror att många distrikt skulle känna sig stimulerade om de kunde få en slant för varje ny medlem, eller en slant för varje medlem överhuvudtaget, och inte känna att gränsen går just vid 800, säger Monica Ståhl.

Kenneth Eriksson, vice ordförande i Göteborg och Bohuslän. Foto: Ulrica Ambjörn.

Kenneth Eriksson, vice distriktsordförande i Göteborg Bohuslän, hoppas att medlemsvärvning och utveckling av organisationen får en framskjuten plats på kongressen.

– Vi brukar ju snacka om att vi ska ha känslan av en traditionell folkrörelse kvar, men också att vi ska vara moderna. De gamla kännetecknen för en folkrörelse har vi ju kvar, men det där moderna har vi inte riktigt lyckas hitta än. Det vore väldigt roligt om vi lyckas med det, säger han.

Gunvor Nygren, distriktsordförande i Jönköping. Foto: Ulrica Ambjörn.

Gunvor Nygren är distriktsordförande i Jönköping. Hon tycker att diskussionen om föreningsstrukturen kontra andra engagemangsformer är viktig att föra på kongressen.

– För att få utveckling och kontinuitet i arbetet, och att det drivs på, så är föreningarna nödvändiga. Men vi behöver naturligtvis andra engagemangsformer som ett komplement, till exempel digitala föreningar och verksamheter som inte är geografiskt bundna utan där man länkar sig samman utifrån intressen, säger hon.

Är det någon speciell fråga i övrigt som du brinner för?

– Ideologiskt så är den alkoholpolitiska debatten jätteviktig. Sedan är jag ju föreningsnörd. Jag älskar ju föreningar, och föreningsverksamhet och möten, så jag vill absolut inte att föreningarna avlivas. De ska fortsätta att vara grunden i vår verksamhet, säger Gunvor Nygren.

Vid sidan av själva kongressarbetet, förhandlingar och beslutsfattande, kommer kongressdeltagarna erbjudas en rad sociala aktiviteter. Monica Ståhl har som kongressgeneral särskilda förhoppningar.

– Jag hoppas att hela kongressen och allt runtomkring blir en stor upplevelse, men det jag hoppas mest på förutom invigningen och avslutningen är vår galakväll på operan i Värmland, säger hon.

Du kan höra en radioversion av detta reportage i avsnitt 9 av Accentpodden.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent