Narkotika

Oväntat nej i Colombia

Opinionsmätningarna visade på en rejäl majoritet för ja-sidan i gårdagens folkomröstning i Colombia. Förhoppningen var en varaktig fred och ett slut på den omfattande kokaodlingen i landet. Men nejsidan vann.

I går, söndag, röstade colombianerna om ifall de skulle godkänna det fredsavtal som tidigare i veckan undertecknades av Colombias regering och Farc-gerillan. Avtalet föregicks av fyra år av förhandlingar och 52 år av konflikter som kostat hundratusentals människor livet.

Kokan har länge varit en investering för fattiga bönder, som gett bättre betalt än att odla majs eller kaffe. Colombias regering har tillsammans med USA fört ett krig mot den illegala kokaodlingen i flera år. Kokahandeln har varit en viktig inkomstkälla både för Farc och de paramilitära grupper som de slagits mot under många år. I och med fredsavtalet med gerillan öppnas nya möjligheter att ta tag i odlingen, som att till exempel erbjuda ekonomiskt bistånd till bönder så att de kan övergå till andra grödor. Enligt en FN-rapport ökade odlingsarealen för koka med 39 procent bara under 2015.

Inför söndagens folkomröstning rapporterade opinionsinstituten att stödet för ja-sidan var starkt. Resultatet kom därför som en kalldusch för många som nu hoppats på fred och ett slut på den omfattande narkotikahandeln. Nej-sidan vann marginellt med 50,23 procent, mot 49,76 procent för ja, enligt Colombias valmyndighet. Mindre än 60 000 röster skiljer mellan ja- och nej-sidan.

Mer från Accent