Ökat drograttfylleri

  • Relaterad läsning

Av: Eva Ekeroth

I var femte kommun görs fler anmälningar av drograttfylleri än av vanligt rattfylleri. Det visar en granskning som tidningen Metro har gjort.

Metro har granskat Brås statistik och funnit att antalet drograttfyllerier nästan tredubblats på tio år, från 3 778 fall år 2001 till 12 659 år 2011.

NTF anser att slumpvisa tester bör införas. Idag får drogtest bara göras om det finns misstanke om att personen är påverkad.

– Vi vill att det görs på samma sätt som vid alkotester. Utvecklingen kring olika testmetoder är omfattande och nu finns det bland annat varianter som avslöjar spår av de vanligaste drogerna via saliv, säger NTF:s vd Jan Sandberg till Metro.

Enligt polisen behöver fler anmälda för drograttfylleri än vanligt rattfylleri i en kommun inte betyda att det faktiskt är fler som kör drogpåverkade än alkoholpåverkade.

– Poliserna har utbildats och blivit bättre på att upptäcka dessa personer. Men det handlar också om att vi utför fler kontroller och jobbar mer frekvent i kriminellt belastade områden där vi också hittar de flesta som kör drogpåverkade, säger kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen till Metro.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0