alkoholindustrin

Ny studie: Så motarbetar alkoholindustrin folkhälsopolitiken

Att alkohol och snabbmat inte är bra för hälsan är väl känt. Nu finns också bevis för att industrin försöker underminera folkhälsopolitiken, enligt en studie publicerad i the Lancet.

Enligt studien, som leddes av professor Rob Moodie from the University of Melbourne, är industrin med och formar folkhälsopolitiken och motarbetar regleringar i många länder. De påverkar politiker att rösta emot hälsoreformer, snedvrider forskningsresultat och bygger ”ekonomiska och institutionaliserade” relationer med experter och organisationer.

Studien är relevant för Indien eftersom de drabbats hårt av livsstilssjukdomar, skriver Times of India.

Livsstilssjukdomar, eller icke smittsamma sjukdomar, inkluderar hjärtsjukdomar, stroke, cancer, diabetes och KO, alla dödliga och invalidiserande sjukdomar som nu drar fram som en epidemi i utvecklingsländerna.

En analys av mat-, dryckes-, och alkoholindustrins inblandning i kampen mot icke-smittsamma sjukdomar visar att det inte finns några belägg för att den självreglering och de frivilliga överenskommelser med industrin som de flesta länder förlitar sig på har någon effekt.

Tvärtom visar studien att industrin motarbetar folkhälsopolitiken, till exempel genom att skaffa allt yngre kunder under förevändning att de engagerar sig i barnens hälsovård. Deras agerande jämförs med tobaksindustrins.

Lagstiftning är det effektivaste sättet att ändra levnadsvanor, enligt forskarna.

Mer från Accent