Italien

Ny lag mot alkohol utomhus delar Turin

I början av juni införde den italienska staden Turin en ny lag mot alkoholförtäring utomhus i stadens nöjes- och studentdistrikt. Från oktober kan lagen bli nationell.

En helg i början av juni i år utbröt tumult på ett torg i centrala Turin efter att tusentals ungdomar kollat på en fotbollsmatch på en utomhusskärm. Resultatet blev drygt 1 500 skadade, de flesta på grund av glassplitter. Många av de närvarande ungdomarna hade ölflaskor i händerna och under det kaos som uppstod krossades dessa.

En vecka senare började en ny lag mot alkoholförtäring utomhus gälla. Lagen gäller lokalt i Turin stad och tills vidare i de bartäta distrikten, däribland San Salvario.

Men tvärtemot vad många Turinbor tror hänger den inte samman med det dramatiska händelseförloppet i samband med fotbollsmatchen – även om problemen med alkohol på öppen plats bekräftades där och då.

Nej, processen med en ny lag kring alkoholförtäring i delar av staden påbörjades förra året. Anledningen var att boende i de bartäta kvarteren klagade på hög ljudnivå och störande beteenden från folk som satt ute och drack under sommarhalvåret.

Och problemen var inte ringa, påpekar Alberto Sacco, fullmäktigeledamot i Turin stad. Han förklarar att på senare år har fenomenet med ”botellones” (ett spanskt ord som ungefär betyder ”dryckesslag” och som är vanligt förekommande i Spanien) slagit igenom även i universitetsstaden Turin.

Alberto Sacco. Foto: Maria Zaitzewsky

Det handlar om ungdomar som köper billig sprit i närbutiker och samlas i enorma grupper på torg för att umgås och supa sig fulla. Det säger sig självt att beteendet är störande för omgivningen och att stor nerskräpning också följer med de här dryckesslagen.

– Ungdomar har förstås rätt att roa sig utomhus. Vi har ett behagligt klimat och studenter har sällan råd att gå till en bar. Den billigaste fyllan får de genom att köpa alkohol i en närbutik, som ofta livnär sig på alkoholförsäljning, och sätta sig ute och dricka. Men problemet är att omgivningen drabbas av deras beteende och lika stor rätt som unga har att roa sig, har de boende till lugn och ro nattetid. Det är med bakgrund av det som vi har valt att genomdriva den här tillfälliga lagen. Vi vill se om den har effekt, säger Alberto Sacco.

Lagen innebär att ingen alkohol får säljas i snabbköp eller närbutiker mellan klockan 20 på kvällen och 06 på morgonen i stadens nöjesdistrikt. Efter klockan 23 är det förbjudet att förtära alkohol utomhus i samma distrikt och klocka 02 ska alla barer stänga.

– Det har gått en del rykten om att Turin nu är en torrlagd stad, att vi har förbjudit alkohol. Men så är det ju inte. Däremot har vi infört restriktioner för att stävja problemen med alkohol på öppen plats, säger Alberto Sacco med ett leende.

Det här är en fråga som delar staden. Många tycker att det är ett bra initiativ som inte kommer en dag för sent, medan andra är kritiska.

Davide Pinto. Foto: Stefano Guidi.

Davide Pinto, som driver baren Affini i kvarteret San Salvario, rycker på axlarna. Han tycker att lagen är tandlös, även om han tror att den kan ha viss effekt på kort sikt.

– Man kan förbjuda alkohol utomhus, men problemet flyttar sig bara någon annanstans, säger han.

Han upplever inte att han har fått fler kunder sedan lagen trädde i kraft. Han menar att det ju knappast är så att studenter plötsligt väljer att köpa en dyr drink hos honom när de inte längre får dricka ute. I stället hittar de andra ställen att gå till eller så köper de sin alkohol någon annanstans.

De tidigarelagda stängningstiderna ger han inte heller mycket för.

– Vad händer när folk slängs ut från baren klockan två på natten? De sätter sig på trottoaren och fortsätter att umgås och hänga där och stör folk i grannskapet.

Än mer kritisk, ja snarast uppgiven, är närbutiksägaren Ashim Barua, med rötter i Pakistan. Han äger en av många liknande närbutiker i området. Den ser ut som en större kiosk och han livnärde sig fram tills juni nästan uteslutande på alkoholförsäljning nattetid.

Ashim Barua. Foto: Stefano Guidi

Butikshyllorna talar sitt tydliga språk. 80 procent av utrymmet belamras av spritflaskor, resten av chips, kakor och godis. Allt för att butiken officiellt ska kunna registreras som livsmedelsbutik.

Men nu, med den nya lagen som förbjuder försäljning av alkohol efter klockan 20, är Ashim Barua desperat.

– Hur ska jag kunna försörja min familj hemma i Pakistan, hur ska jag överleva? säger han och slår ut med händerna.

Han berättar att han köpte butiken för bara ett halvår sedan, omedveten om att den nya lagen var på gång. Då såg han framför sig stora förtjänster. Nu visar siffrorna minus, liksom för övriga närbutiker i området. Bryta mot lagen törs han inte. Om polisen skulle upptäcka det får han slå igen helt.

Han anser inte att han själv bidrar till en dålig alkoholkultur.

– Jag säljer bara alkoholen, det är ju inte mitt fel om folk kastar flaskor omkring sig, är högljudda eller sitter ute och dricker, säger han och upprepar att han ångrar att han köpte butiken.

På ett litet torg, ett stenkast från Ashim Baruas butik, sitter två killar och dricker öl ur flaska. Klockan är ännu inte 20, så de bryter inte mot lagen.

– Jag tycker att lagen är både bra och dålig. Personligen gillar jag att sitta ute och dricka, men om det orsakar problem så är det vettigt att införa ett förbud. Det är inte okej att grannar störs, folk måste lära sig att uppföra sig, säger Matteo Nebbiolo.

Matteo Nebbiolo och Imanol Vena. Foto: Stefano Guidi

Han får medhåll av sin kompis Imanol Vena.

– Det är bara att gilla läget med den nya lagen, som jag tycker är bra. Men det är tråkigt att det ska behövas en lag. Jag anser att människor borde bli bättre på att visa civilkurage och säga till om någon beter sig illa när de dricker utomhus, säger han.

Den nya lagen om alkoholrestriktioner i Turin kommer att utvärderas i slutet av september. Om utvärderingen visar positiva effekter kan den komma att gälla i hela Turin och på sikt i hela Italien.

Mer från Accent