Drogernas Göteborg

Nu har Göteborgs sprutbytesmottagning öppnat

Efter flera års motstånd från kommunen öppnade förra veckan Göteborgs första sprutbytesmottagning.

En man i 30-årsåldern rycker otåligt i dörren till sprutbytesmottagningen. Han fryser trots den milda decembermorgonen. Det är hans första besök och han är orolig över att han inte har någon legitimation med sig, kanske kan han inte bli inskriven på programmet. Ska han ordna en legitimation behöver soc hjälpa honom med pengar, och det kan ta längre tid än vad han har lust att vänta.

Lokalerna bakom den frostade glasingången i anslutning till Infektionsmottagningen på Östra sjukhuset är än så länge provisoriska. Enligt ett politiskt beslut skulle mottagningen öppna under 2018, men de permanenta lokalerna står ännu inte klara. I slutet av februari hoppas man kunna flytta in i de nya lokalerna.

– Efter sommaren var tanken att man skulle komma igång, men här är nytt för oss alla så det tog lite längre tid men vi har jobbat så effektivt som möjligt, säger Panos Vasilakis vårdenhetschef på Infektionsmottagningen.

Det har gått ett dygn sen Göteborgs sprutbytesmottagning slog upp dörrarna torsdagen den 6 december. Under första dagen skrev sju patienter in sig på programmet.

– Det var några som hade hört av sig i förväg och visste att vi skulle öppna igår. Den här målgruppen har inte haft tillgång till något annat innan, så det har varit väldigt svårt att veta hur många som skulle dyka upp, säger Panos Vasilakis.

I nuläget har mottagningen tre sjuksköterskor och en undersköterska. Dessutom har man även en kurator, tillgång till infektionsläkare och en barnmorska på besök två dagar i veckan.

– Flera i personalen har erfarenhet av beroendevård sen tidigare. Det har varit vår ambition att ha den kompetensen. Sen har vi ju träffat injektionsmissbrukare på infektionsmottagningen tidigare så målgruppen är inte helt främmande, säger Panos Vasilakis.

Startkit och infomationsfoldrar från sptutbytesmottagningen i Göteborg. Foto: Panos Vasilakis

Kraven för att bli inskriven på sprutbytesprogrammet är att man ska vara fyllda 18 år, folkbokförd i Västra Götaland och kunna visa upp tecken på injektionsmissbruk, som till exempel stickmärken. Man ska också gå med på att prova sig för smitta var tredje månad. Efter inskrivning får patienten ett startkit med nålar, sprutor, sprutservetter, informationsbroschyrer och kondomer.

– Första gången förväntas man inte ha med några gamla nålar men vid senare tillfällen ska man lämna tillbaka de nålar man fått ut, säger Panos Vasilakis.

Förhoppningen är att kontakten med vården ska leda till vidare behandling.

– Huvudsyftet för oss är också att kunna erbjuda andra insatser. Målgruppen är ju en socialt utsatt grupp och vi vill gärna att de ska kunna komma vidare med sin problematik. Missbruk av narkotika är en beroendesjukdom, det finns väldigt många omständigheter som kan leda till att en person ofrivilligt hamnar i ett missbruk som är svårt att ta sig ur. Så vi har nära samarbete med beroendekliniken, säger Panos Vasilakis.

Via sprutbytesmottagningen kan till exempel patienter slussas direkt till substitutionsbehandling utan att någon remiss behöver göras.

– Sedan finns vi tillgängliga för infektionsinsatser såklart.

Göteborgs kommun har länge motsatt sig en sprutbytesmottagning. Men efter att kommunernas veto i frågan plockades förra året tog Västra götalandsregionen beslut om fyra mottagningar. I Trollhättan öppnade en sprutbytesmottagning för några veckor sedan och ytterligare två mottagningar kommer att öppnas inom det närmaste året; en i Borås och en i Skövde. Västra Götalandsregionen ser nu även över möjligheten att starta ett Naloxonprogram.

Marina Johansson är kommunalråd för Socialdemokraterna med fokus på sociala frågor och folkhälsa. Hon berättar att hennes eget parti tog upp frågan om sprutbyten för debatt i samband med att kommunernas veto togs bort.

– Vi landade i att om det görs till mer än att bara gå och hämta rena delar till injektion så kan det faktiskt bli något bra. Vi resonerar som så att vi vill vara med och påverka så att verksamheten blir så bra som möjligt istället för att sätta oss emot, säger hon.

Men beslutet var långt ifrån enhälligt. Många känner fortfarande att sprutbytet innebär att kapitulera inför möjligheten att ge missbrukare en bättre vård.

– Det har varit en oerhört laddad fråga. Det är oftast inte sprutbytet i sig som man motsätter sig utan man är rädd att människor ska falla mellan stolarna i olika instanser och inte komma vidare in i vården, säger Marina Johansson.

Ytterligare ett ryck öppnar ytterdörren och sprutbytesmottagningens första patient för dagen kliver in från kylan till ett litet väntrum med en värmefläkt i ena hörnet. Han möts av en sjuksköterska i blått. Det där med legitimationen visar sig inte vara några problem eftersom han redan varit inskriven på sprutbytesprogrammet i Stockholm. Han försvinner bakom ytterligare en frostad glasdörr och slussas vidare in på mottagninen.

Mer från Accent