Missbruksutredningen

Fortsatt delat ansvar för missbruksvården

Missbruksutredningens förslag om separat missbrukslagstiftning blir inte av. Ansvaret för missbrukarvården blir även i fortsättningen delat mellan landsting och kommuner, men en lagändring kommer att tvinga huvudmännen att samordna insatserna.

I april 2011 lade regeringens särskilde missbruksutredare, Gerhard Larsson, fram ett förslag till en reformerad och utvecklad svensk missbruks- och beroendevård.

Ett led i att förbättra vården ansåg Gerhard Larsson skulle vara att ta bort det delade huvudmannaskapet mellan landsting och kommuner genom en speciell missbrukslagstiftning. Det förslaget finns inte kvar i regeringens lagrådsremiss. Däremot vill regeringen göra landsting och kommuner skyldiga att upprätta en överenskommelse mellan varandra om hur vården av en individ ska gå till.

− Vi vill också att brukarorganisationernas kompetens ska tillvaratas och, i den mån det går, ska de också få ha synpunkter på överenskommelsen, säger Maria Larsson vid en presskonferens idag.

Socialstyrelsen får uppföljningsansvar

Socialstyrelsen ska göra uppföljningar, både avseende vårdens kvalitet och hur samordningen sköts.

− Vi hoppas och tror att vi kommer åt problematiken den här vägen. Av remissvaren vi fick har vi förstått att en ny lagstiftning ändå inte skulle lösa alla gränsdragningsproblem, utan bara flytta gränserna. Vi skulle hamna i en diskussion om vad som är socialt stöd och vad som är psykosocialt, säger Maria Larsson.

Hon påpekar också att medan flera remissinstanser varit för idén att föra över ansvaret för missbruksvården till landstinget har andra varnat för att det skulle kunna medföra en medikalisering av vården.

Ingen vårdgaranti

Det införs heller ingen vårdgaranti. Enligt Maria Larsson är skälet att situationen redan blivit bättre än förslaget.

− Utredningen föreslog att vårdgarantin skulle gälla vård inom 30 dagar. När vi nu gjort en ny genomgång av situationen visar den sig ha blivit mycket bättre. Alla kommuner kan erbjuda vård inom 14 dagar och till beroendemottagningarna är det som mest fyra veckors väntetid. Det är bara till läkemedelsassisterad behandling som väntetiden är längre, säger hon. Hon säger att det tar tid att utreda om en individ ska få läkemedelsassisterad behandling och det vill man inte skynda på av rädsla för att utredningens kvalitet ska bli lidande.

− Däremot prioriterar vi ökad tillgänglighet till sådan behandling och ger Socialstyrelsen i uppdrag att söka upp alla landsting där det idag inte fungerar och, tillsammans med dem, försöka hitta en lösning, säger hon.

Regeringen vill också upprätta ett samlat uppföljningssystem med en nationell databas. Där ska statisktik från olika undersökningar av vårdens kvalitet samlas. Så småningom hoppasman också kunna få med resultat från brukarundersökningar.

Oförändrade regler om tvångsvård

Lagen om vård av missbrukare, LVM, som ger möjlighet till tvångsvård av missbrukare kommer också att vara kvar. Det blir ingen sammanslagning med Lagen om psykisk tvångsvård, LPT, elelr ändring av bedömningen så att alla missbrukare automatiskt betraktas lida av allvarlig psykisk störning.

− Här var remissinstanserna, i stort sett, eniga, och uttrykte tveksamhet för ändringen, säger Maria Larsson.

Maria Larsson säger att en satsning redan påbörjats för att öka kunskapen på området, bland annat om metoder för cannabisbekämpning.

− Vi har också arbetat länge med stöd för barn till föräldrar som missbrukar, säger hon.

Hon poängterar också att sjukvården nu går in i ett nytt skede. Det har tagits fram riktlinjer för sjukvårdens förebyggande arbete.

− Deras uppgift är inte längre bara att bota och lindra utan också att upptäcka och förebygga, säger Maria Larsson.

Med lagändringarna hoppas Maria Larsson att den enskilde individen som behöver vård ska komma in i en fullständig vårdkedja.

Lagändringarna är tänkta att träda i kraft den1 juli 2013.

Mer från Accent