Nej till Naloxon i förebyggande syfte
Från dansk "Rädda Livet"-kurs Foto: SVT

Nej till Naloxon i förebyggande syfte

Landstingen i Stockholm och Skåne får inte tillstånd att dela ut Naloxon-sprej till personer som vistas i miljöer där opiatöverdoser förekommer. Nu ska socialutskottet diskutera frågan.
Av: Eva Ekeroth

Det stora antalet narkotikadödsfall har fått Stockholms läns landsting och landstinget i Skåne att ansöka om tillstånd att skriva ut nässprej med Naloxon till personer som riskerar att vara i närheten när någon tar en överdos. Läkemedelsverket har avslagit ansökan. Det skriver Dagens medicin.

– Det är inte möjligt för sjukvården att förskriva eller dela ut läkemedel om det inte finns en identifierad patient, säger Maria Jafner, utredare på Läkemedelsverket till Dagens medicin.

På initiativ av Anders W Johnsson (C) ska nu frågan tas upp i socialutskottet där han är ledamot. Det hoppas han ska leda till att beroendevården framöver ska kunna skriva ut medlet.

 

För ett år sedan skrev Accent om en rapport från den europeiska narkotikabyrån, EMCDDA, som visade att många av de mellan 6 000 och 8 000 européer som dör av narkotika varje år skulle kunna räddas om de fick Naloxon.

I Danmark testas nässprej och i Norge Naloxon i tablettform på försök.

 

I december skrev elva, vanligtvis oeniga, narkotikadebattörer en debattartikel i Svenska Dagbladet där de krävde tillgång till Naloxon för den som riskerar att bli vittne till överdos.

 

 

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:


»

Dela artikeln:
0