NBV

NBV:s rekordår 2016

NBV, Nykterhetens Bildningsverksamhet, rapporterar i dagarna resultaten av förra årets folkbildningsverksamhet. Och det mesta pekar uppåt.

Under 2016 genomfördes 1 311 078 studietimmar i NBV:s regi. Det är en ökning med mer än 100 000 timmar jämfört med året innan.

– Vi är jättenöjda. Men bakom den här utvecklingen ligger också massor av arbete. Våra anställda ute i landet har slitit ont för detta, säger Åke Marcusson, förbundsrektor på NBV.

Även antalet deltagare ökade med mer än 10 000 personer under 2016. Deltagarna räknas både från studiecirklarna och den övriga folkbildningen som sker utanför studiecirklar. Sammanlagt beräknar Åke Marcusson att NBV nått ut till nästan 72 000 personer. Men poängen med att nå ut till mer folk är inte enbart att samla siffror på hög säger han.

– Det är vårt uppdrag är att nå så många som möjligt. Folkbildning stärker inte bara demokratin utan också den personliga utvecklingen för deltagarna. Det är vår verkliga drivkraft, säger han.

Sammanlagt redovisade NBV även 30 000 kulturaktiviteter under 2016. Även det en ökning med 3 000 arrangemang.
– Vi har aldrig redovisat så många tidigare, säger Åke Marcusson.

Nationellt sett är NBV fortfarande ett av de mindre studieförbunden. Men under de senaste åren har man gått om flera av de andra förbunden på flera punkter. Målet är att i slutet av 2018 vara det fjärde största studieförbundet räknat i studietimmar och kulturaktiviteter.

Foto: Nathalie C. Andersson

NBV finns idag i samtliga svenska kommuner. Men för att få statsbidrag för sin aktivitet i en kommun krävs det att ett studieförbund kan rapportera in 2000 studietimmar och 100 unika deltagare. I början av 2016 fick NBV statsbidrag för verksamheten i 61 kommuner. Idag är samma siffra 93.

– Det kommer att få effekt för ekonomin på sikt, men vi vet inte än hur det kommer bli mer exakt. Det beror på vad de andra förbunden rapporterar, säger Åke Marcusson.

Sedan 2011 jobbar NBV med att utveckla sin verksamhet mot nya höjder.

­– Vi har fokuserat de senaste åren på att få hela förbundet att dra åt samma håll. Och det är det här arbetet som tillåtit oss att nå det bästa resultat vi någonsin haft, säger Åke Marcusson.

I arbetet ingår nya stadgar, smartare administration och nya digitala lösningar och utvecklingsarbetet kommer fortlöpa till 2019.

­– Sista steget är att bli bättre på att nu ut i de områden där vi har ont om verksamhet idag – fattiga områden och avfolkningsområden, säger Åke Marcusson.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent