NBV satsar på valfest  
Foto: Tijmen Kielen/Flickr/CC BY 2.0

NBV satsar på valfest  

Fri tillgång till studiematerialet Jag röstar! För demokratin, workshops och valfest. NBV satsar brett på få fler att rösta och värna demokratin. 
  • Relaterad läsning

Av: Anna Fredriksson

Vi hade presidentvalet i USA i färskt minne. Det blev en påminnelse om demokratins skörhet. Inför höstens riksdagsval i Sverige fanns en stark känsla hos NBV:s medlemsorganisationer att det var viktigt att lyfta demokratifrågan och vikten av att alla som har rösträtt använder den rättigheten. Vi ville öka känslan hos våra cirkeldeltagare att de kan påverka sin situation och vara aktiva medborgare.

Så berättar Ninve Düzgün-Khelil, regionchef för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, i Stockholms län, om bakgrunden till demokratisatsningen Jag röstar! För demokratin!

I den ingår ett studiematerial som utgår från sex träffar och har rubriker som; Bland filterbubblor och fejknyheter, Förbered dig inför valdagen, och Demokratins sårbarhet.

 

Diskussionsfrågor i materialet handlar om allt från hur det är att leva i ett land där det finns brister i demokratin till vad de olika partierna står för.

– Fokus har varit på att öka kunskapen om vår demokrati. Det är mindre viktigt vilket parti man ska rösta på. Vi vill att cirkeldeltagarna ska reflektera över vilket samhälle de vill ha i framtiden, ett öppet eller ett slutet? Vi är mycket stolta över materialet, säger Ninve Düzgün-Khelil.

I en övning ska studiecirkeldeltagarna ta ställning till vad de själva tycker är viktigast i en demokrati:

• Rätten att få uttrycka min åsikt högt

• Rätten att få vara med i vilken organisation jag vill

• Rätten att rösta i allmänna val

• Eget alternativ

Vad skulle du själv välja?

– Svårt… men jag skulle välja rätten att uttrycka min åsikt. Jag tänker att det måste få börja där, att människor får säga vad de tycker och på så sätt hitta likasinnade för nödvändig mobilisering och organisering för att skapa förändring, säger Ninve Düzgün-Khelil.

 

För att komma igång har NBV utbildat 25 demokratiambassadörer från 12 olika avdelningar. En av dem är Börje Bergfeldt, som är verksamhetsutvecklare på NBV Stockholm.

Han tänker inrikta sitt arbete särskilt mot utrikesfödda svenskar, en av de grupper som har lägst valdeltagande.

– Tillsammans med fyra samarbetsorganisationer och ett antal nyckelpersoner tänker vi genomföra allt från traditionella studiecirklar till en stor valfest i Järvaområdet. Vi kommer också delta i politikerveckan i Järva, dels med workshops för besökarna utifrån ”Jag röstar för demokratin” dels med ett seminarium som heter ”Folkbilda dig mot falska nyheter”. Medarrangörer är alla övriga studieförbund, säger Börje Bergfeldt.

 

Det finns också en kampanjdel med tre filmer som ska spridas på sociala medier under våren och sommaren.

– De är enkla och visar på ett pedagogiskt sätt vikten av demokratin, säger Ninve Düzgün-Khelil.

Dessutom omfattar demokratisatsningen också att skriva debattartiklar och en föreläsningsturné på avdelningar runt om i landet med Edna Eriksson från samarbetspartnern Demokratiakademin.

Studiematerialet som finns tillgängligt utan kostnad online har redan fått stor spridning.

–  Vi har fått oerhört positiv respons från de andra studieförbunden för att vi varit snabba och mobiliserat. Det är roligt att de är intresserade, materialet ska spridas, alla som vill ska kunna använda det, säger Ninve Düzgün-Khelil.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
Dela artikeln:
0