NBV lär ut svenska till flyktingar online
Nu lanserar NBV möjligheten för människor att lära sig svenska digitalt. Foto: Torkel Edenborg

NBV lär ut svenska till flyktingar online

Den 2 maj lanserade NBV Skåne en helt ny tjänst, E-Swedish, för att ge nyanlända flyktingar ökade möjligheter att träna svenska på ett enkelt och smidigt sätt.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

På studieförbundet NBV har man lång erfarenhet av att arbeta med asylsökande. Under 2015 fick man i uppdrag av Folkbildningsrådet att hjälpa asylsökande med svenska och samhällsinformation.

– Behovet är stort och nu har vi valt att utöka vår verksamhet från fysiska träffar till digitala träffar. Genom verktyget E-Swedish kan asylsökande lära sig svenska direkt i datorn, på surfplattan och mobilen. Det öppnar för nya möjligheter att träna svenska när som helst och var som helst, säger Kristina Kanacki, projektledare på NBV Skåne.

E-Swedish är öppet och tillgängligt för alla som söker asyl i Sverige. Intresserade loggar in med sitt namn och LMA-nummer. Tjänsten är gratis.

Hur fungerar det?

– E-Swedish är uppbyggt som en distans-studiecirkel där deltagarna använder chattrum och meddelarfunktioner för att lära tillsammans. Det finns ungefär 160 övningar uppdelade i flera kapitel. Fokus ligger på vardagssvenska, säger Kristina Kanacki.

Dela artikeln:
0