Avkriminalisering

Narkotikapoliser vill se över påföljder

Vi måste kunna se över påföljderna, men behålla förbudet mot att konsumera och inneha narkotika för eget bruk. Det hävdar Lennart Karlsson, ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen.

Vi ska ha kvar konsumtionsförbudet, men samtidigt inse att böter för tunga missbrukare eller för ungdomar inte alltid är adekvata påföljder, säger Lennart Karlsson, kommissarie vid Citypolisen i Stockholm och ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen, som menar att det måste gå att ha två tankar i huvudet samtidigt.

Narkotikadebatten är extremt polariserad, och det är lätt att bli misstolkad. När Lennart Karlsson blev intervjuad i SVT nyligen och förde fram tankar om en differentierad påföljdsmodell läste några in att han, och hela föreningen, var beredd att ge upp konsumtionsförbudet.

– Det stämmer inte överhuvudtaget. Det vi har sagt är att man borde se över om det går att ha olika påföljder för olika målgrupper. Men det är inget som är enkelt att knäcka, säger han.

 

För att vända utvecklingen ska man börja med de yngsta. Det är skola, vård och omsorg som ska göra jobbet. Men polisen ska, ibland med tvång, också få dem som hamnat snett att komma in i systemen för stöd och hjälp, menar Lennart Karlsson. Och när det gäller ungdomar görs det för lite.

Straffvarning, att en ung person som tas för innehav av narkotika, får i uppdrag att tillsammans med socialtjänsten utarbeta en plan för att bli drogfri, det tycker han är en bra påföljd. Det används idag, men inte regelmässigt.

– Det väsentliga är inte att påföljden är hård, utan att den är adekvat och kommer snabbt.

Inte heller för personer med missbrukssjukdom tycker Lennart Karlsson att böter är en bra påföljd.

– Men allt kokar ner till resurser. Precis allt. Ska man kunna ge en adekvat påföljd måste det få kosta både tid och pengar.

Idag förekommer det att personer med tungt beroende döms till vård, men enligt Lennart Karlsson finns det ingen röd tråd.

– Det man pratar om att man ska göra i Norge, efter portugisisk modell, är att redan efter 72 timmar ställa en person inför någon typ av vårdnämnd. Det intressanta, och som de överhuvudtaget inte löst, är vad man gör med dem som struntar i det, eller som inte vill ha vård?

Därför kan man inte heller säga att vi ska avskaffa böter anser Lennart Karlsson:

– Det finns de som tror enbart på frivillighet. Men efter 25 år som narkotikapolis kan jag säga att frivillighet fungerar ibland, för vissa fungerar det inte överhuvudtaget. Konsumtionsförbudet är en förutsättning för arbete med ungdomar.

Lennart Karlsson tycker att den statliga utredningen i Norge redan i förväg grävt ett antal gropar när den ska diskutera hur mycket narkotika man får ha för eget bruk. Det blir ett antal gränsdragningsproblem.

– Langarna kommer att ha exakt det man tillåts ha, på grammet. Det stora lagret ligger någon annanstans. Det kommer att bli omöjligt att ta langarna. Jag förstår att mina norska kollegor är uppgivna när man diskuterar sådana saker.

Lennart Karlsson är mest bekymrad över att hur detta skulle påverka polisernas motivation.

– Att de ger upp sitt arbete mot narkotikan. Det har jag hört från de norska kollegorna som varit på besök i Portugal, att där har polisen delvis gett upp.

Mer från Accent