Myndigheterna vill åtala fler för fentanyldöd
Foto: epSos.de Flickr/CC BY 2.0

Myndigheterna vill åtala fler för fentanyldöd

Under 2016 dog 80 svenskar med drogen fentanyl i kroppen. Åklagarmyndigheten vill nu se fler åtal mot de som säljer den syntetiska drogen. Läs också Accents reportage från i våras.
Av: Ulrica Ambjörn

Allt fler dör av den syntetiska drogen fentanyl. För att hejda ökningen vill nu åklagarmyndigheten att säljarna ställs inför rätta genom att man väcker åtal för vållande till annans död.

– Om man lagför personer som ägnar sig åt det här kan man tänka sig att spridningen minskar vilket i sin tur skulle kunna göra att dödsfallen minskar, säger Mikael Carlsson, Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm, till Sveriges Radio.

 

I våras skrev Accent om nätdrogerna i ett längre reportage. Där presenterades siffror från Rättsmedicinalverket som visar att 130 personer dog med NPS, nya psykoaktiva substanser, i kroppen under 2016. 80 av dem hade varianter av fentanyl i kroppen.

– Nivån av NPS-positiva fall var i princip på samma nivå som för 2015, men andelen fentanyler är ju betydligt högre än 2015 då 36 fall med fentanyl hittades, kommenterade då Gisela Pettersson, specialistläkare i rättsmedicin vid Rättsmedicinalverket i Accent.

Veronica Andersson.
Foto: Anna Rehnberg

Droger som säljs via internet är svåra att komma åt. Drogerna tas fram i laboratorier och genom att ändra någon molekyl kan tillverkarna kringgå förbud snabbare än lagstiftningen hinner med.

 

En av de 80 svenskar som dog med nätdrogen fentanyl i kroppen 2016 var Adam Berglin, 22 år. Accent träffat hans mamma Veronica Andersson som berättade familjens historia.

Dela artikeln:
0