Munsprej med cannabis på väg att godkännas i Sverige

Läkemedelsverket är nära att godkänna en munsprej med cannabis i. ”Jag hoppas att vi får en diskussion inom organisationen om vad som är medicin och vad som är narkotika och hur vi ska förhålla oss. Det här är en väldigt komplex fråga – det finns inget svart eller vitt”, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Det är inte olagligt med medicinsk cannabis på recept i Sverige, men i dag är det ganska krångligt att få det utskrivet. Läkemedelsverket måste ge specialtillstånd i varje enskilt fall, och då det beviljas är det upp till närmaste apoteket att ordna med en specialimport.

Nu håller dock det här på att ändras, rapporterar Ekot. Läkemedelsverket är på väg att godkänna en munsprej med cannabis i – det är bara några formaliteter kvar. Munsprejen riktar sig till personer med pel skleros, som enligt flera rapporter bevisligen blir hjälpta av cannabis, enligt Hans Sjögren på Läkemedelsverket.

Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO, anser att skiljelinjen mellan läkemedel och narkotika är väldigt luddig, och att det behövs en diskussion inom IOGT-NTO om hur organisationen ska förhålla sig.

– Man måste ju ha respekt för läkemedelsvetenskapen, men samtidigt måste det finnas en återhållsamhet. Det är alltid knepigt när man skriver ut preparat som är beroendeframkallande. Om det är bra eller dåligt beror på hur väl utskrivningarna kontrolleras och hur väl preparatet är testat, säger hon till Accent.

Det finns flera exempel på fall där det inte har gått så bra.

– Tidigare användes amfetamin och amfetaminliknande preparat vid viktminskning, och det visade sig ju vara förödande. Det finns risker om man inte har gjort tester under lång tid, säger Anna Carlstedt.

Frågan om huruvida narkotiska preparat ska godkännas för medicinskt bruk är helt och hållet upp till Läkemedelsverket, enligt Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

– Det är inte en fråga för politiken att på något sätt överpröva eller avgöra, utan blott och bart en professionell bedömning av Läkemedelsverket. Vi har ett stort antal narkotiska preparat som del i mediciner sedan förut och det kan säkert bli några fler, beroende på om Läkemedelsverket finner att det finns en trovärdig dokumentation och effekt av preparatet, säger han till Accent.

Jenny Stadigs

Mer från Accent