Miljonlotteriet: Inga privatpersoner ska lämnas till Kronofogden
Annika Nyberg, VD Miljonlotteriet. Foto: Pressbild/Nathalie C. Andersson

Miljonlotteriet: Inga privatpersoner ska lämnas till Kronofogden

I veckan har det stormat kring Socialdemokraternas lotteriverksamhet. Det har fått medlemmar i IOGT-NTO att fråga sig hur Miljonlotteriets rutiner fungerar.
Av: Jens Wingren och Ulrica Ambjörn

Miljonlotteriets överskott går till IOGT-NTO-rörelsens verksamhet och utgör dess huvudsakliga finansiering. Dagens Nyheter avslöjade i veckan att Socialdemokraternas Kombispel säljer lotter till skuldsatta personer, och att tusentals kunder fått betalningsanmärkningar. Turbulensen väckte snart frågan hur andra lotterier, däribland Miljonlotteriet, arbetar.

– Det skadar förtroendet för branschen, det är sorgligt, säger Miljonlotteriets VD Annika Nyberg.

Kombispel har sålt lotter via prenumeration med efterskottsbetalning, vilket betyder att de säljs på kredit. Något som tillåts genom ett undantag i lotterilagen för ideella lotterier. Även Miljonlotteriet omfattas av detta undantag och kan sälja prenumerationslotter med flera olika betalningssätt, bland annat mot faktura.

DN granskning visade att över 8 000 betalningsförelägganden upprättats av Socialdemokraternas lotterier sedan 2014, och att 2 000 personer fått betalningsanmärkningar till följd av detta.

Miljonlotteriet har däremot som princip att aldrig dra kunder inför Kronofogden. Om en kund inte kan betala häver man i stället köpet.

– Ofta handlar det om personer som ångrat sig och då ber vi dem bara skicka tillbaka lotterna. Vi gör aldrig mer än två utskick om vi inte får in någon betalning, säger Annika Nyberg.

Varje utskick är värt runt 250 kronor. Så några större summor handlar det därför aldrig om.

Direktivet till vårt finansbolag är att inga ärenden för privatpersoner ska lämnas till Kronofogden.

Enligt de uppgifter Accent begärt ut från Kronofogden för Miljonlotteriet gällande åren 2015–2017 finns det dock ett fall där Miljonlotteriet 2016 lämnat in ett betalningsföreläggande mot en man i Västra Götaland.

– Det måste handla om en business to business kund, en återförsäljare av något slag. Direktivet till vårt finansbolag är att inga ärenden för privatpersoner ska lämnas till Kronofogden. Det har vi också säkerställt under senaste veckan, säger Annika Nyberg.

DN:s granskning av Kombilotteriet visar också att 700 personer kunnat köpa lotter från Socialdemokraternas lotteri trots att de varit skuldsatta.

– När vi får en kund som inte kan betala spärrar vi den för framtida utskick. Spelansvar och konsumentskydd är oerhört viktigt för oss. Vi vill ha kunder som mår bra av sitt spelande, säger Annika Nyberg.

Erik Wagner. Foto: Ulrica Ambjörn

Erik Wagner, ledamot i Miljonlotteriets styrelse, säger att spelansvar är en fråga som alltid är på dagordningen. När nyheten om Kombilotteriet publicerades efterfrågade Miljonlotteriets styrelse omgående en redogörelse från VD Annika Nyberg om rutiner och principer för marknadsföring.

– Vi kommer även på nästa styrelsemöte att diskutera frågan om spelansvar och andra riktlinjer kopplade till denna fråga, för att se om vi kan ta ytterligare steg för att bli ännu bättre. Vi behöver fråga oss vad vi kan lära av detta, säger han.

Under 2016 hade Miljonlotteriet ett överskott på 119 699 825 kronor. Sedan år 2000 har Miljonlotteriet bidragit med mer än 1,8 miljarder kronor till IOGT-NTO-rörelsens verksamhet.

Dela artikeln:
0