Mer än var tredje kan tänka sig köpa olagliga läkemedel

En ny studie av läkemedelsverket visar att 35 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa läkemedel via webbplatser som inte tillhör godkända apotek. För den enskilde konsumenten är det omöjligt att veta vad medicinerna innehåller, vilket kan medföra stora hälsorisker.

Sammanlagt har 3 500 personer tillfrågats i två enkätundersökningar under 2011. Resultaten oroar Läkemedelsverket: Omkring 35 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa läkemedel via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. 11 procent av uppger att de redan har handlat via sådana kanaler. Medicinerna kan innehålla vad som helst.

– Utan avancerad laboratorieanalys är det omöjligt att se om medicinen är äkta och av bra kvalitet, säger Per-Åke Sandvold, enhetschef vid Läkemedelsverket. Det är bara den lagliga och av oss kontrollerade kedjan av tillverkare, distributörer och försäljningskanaler som kan erbjuda tillräcklig säkerhet.

Många apotek har numera tillstånd att sälja receptbelagda mediciner via internet. Därför finns det inget skäl att välja ett internetapotek som saknar tillstånd. De godkända apoteken känner man igen på den nationella apotekssymbolen. Konsekvenserna för individen av de olagliga läkemedlen är svåra att överblicka. Säljarna rapporterar inte biverkningar och köparna anmäler inte heller. Mörkertalet för skadeverkningar kan därför antas vara stort.

– Vi vet genom Tullverkets beslagsstatistik att det förs in stora mängder olagliga läkemedel i Sverige, säger Per-Åke Sandvold. Det är tydligt att det finns en marknad för de olagliga produkterna, och vi ser i våra undersökningar att det finns en stor andel potentiella köpare.

De som är mest benägna att inhandla olagliga droger är personer som vill gå ned i vikt, personer som använder preparat i samband med träning, personer som lider av värk och personer som lider av psykisk ohälsa. Läkemedelsverket planerar särskilda kommunikationsinsatser mot dessa grupper.

Eva Ekeroth

Mer från Accent