Marijuana tar marknadsandelar av hasch

Av: Eva Ekeroth

Marijuana ökar över hela Europa, medan hasch minskar. Europa har också blivit allt mer självförsörjande och är numera en stor producent av cannabis.

Idag är det internationella dagen mot missbruk och smuggling av narkotika. Med anledning av det har EMCDDA (European Monitoring Centre on Drugs and Drugaddiction) släppt en ny rapport som visar att marijuana ökar över hela Europa på bekostnad av hasch.

Enligt rapporten blir Europa, som länge varit en av de största marknaderna för cannabis, nu blir allt mer självförsörjande.

I rapporten finns också dokumenterat den mängd produkter som säljs och hur den ökade cannabisodlingen är förknippad med våld, kriminalitet och annat som gör livet osäkert för medborgarna.

Över 78 miljoner européer har testat cannabis. Bland dem som befinner sig i åldern 15 – 34 år har nio miljoner använt drogen den senaste månaden. Det är en ansenlig marknad och de enorma förtjänsterna gör att den har professionaliserats. Medan det för ett par decennier sedan var enskilda individer som smugglade, främst för eget bruk, är det idag kriminella organisationer som står för den stora delen av produktion, distribution och försäljning.

Småhandlarna har dock inte försvunnit. Det finns ett ökande intresse för att odla cannabis hemma. Omfattningen har ökat stort enligt EMCDDAs direktör Wolfgang Götz.

− Var du än bor i Europa i dag, har du nära till drogen. Cannabisbrott utgör majoriteten av de narkotikabrott som anmäls i EU. Cirka 700 ton cannabis beslagtas i Europa varje år. Samtidigt rapporterar så gott som alla EU-länder en ökning av den inhemska odlingen av cannabis, en utveckling som får konsekvenser för folkhälsa och säkerhet, säger han.

Av de 30 länder som regelbundet rapporterar till EMCDDA uppger 29 att de har inhemsk produktion av cannabis. Trots ökningen av odlingar inom Europa har de flesta länder fortfarande fokus på användarna i sin brottsbekämpning. Mellan 51 procent och 96 procent av resurserna lägger länderna på den delen i  kedjan.

Trots att Europa varit en av världens största och rikaste konsumenter av hasch i över 30 år, produceras nästan inget här. Det importeras utifrån, vilket märks i beslagstatistiken. Ungefär 600 ton beslagtogs under 2009, jämfört med 100 ton marijuana. Marocko behåller ledningen som det största exportlandet. Därifrån tar sig drogen in i Europa via Spanien och Portugal.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0