Många upprörda över langningen i Göteborg

Av: Eva Ekeroth

Ungdomar i Göteborg köper alkohol på en lastbilsparkering. Kommunen håller på att ta fram en handlingsplan, men arbetet går långsamt. I väntan på att något ska hända har ägaren till parkeringen hyrt in privata vakter. Nu kräver Alkoholpolitiskt forum Väst att något görs och EU Projektet Prevention of Cargo Crime förelsår alternativa uppställningsplatser.

I tisdags rapporterade Drugnews att Stefan Andersson, vd på Stig center i Hisingsbacka i Göteborgs kommun nu hyrt in egna väktare för att få bukt med langningen som sker på hans lastbilsparkering. Han har tröttnat på att inget görs åt problemet och har därför beslutat sig för att ta saken i egna händer.

Enligt Drugnews förs diskussioner om att sätta stängsel runt parkeringen och flytta busshållsplatsen där ungdomarna kliver av och på för att ta sig till parkeringen. Åtgärderna har dock olika huvudmän inom kommunen och därför är det svårt att komma fram till en lösning.

Många är upprörda över langningen och idag på GP Debatt skriver i Alkoholpolitiskt Forum Västs ordförande Stefan Sanner och Per-Arne Nilsson, ansvarig för EU-projektet Prevention of Cargo Crime, varsin debattartikel om saken.

Stefan Sanner skriver att en fråga som denna, som berör flera ansvarsområden, utmanar de gängse strukturerna. Han undrar om vi håller på att tappa greppet om välfärdsstaten och vill veta vad kommun och regionpolitiker tänker göra åt saken. Han och påpekar också att svenska ungdomar, dricker glädjande sällan, men att många dricker stora mängder när de väl dricker.

Per-Arne Nilsson önskar att Göteborg etablerar uppställningsplatser som är utformade så att de lockar chaufförer att ställa sina fordon där. Då behövs inte ställen som Stigs center. Han menar att anledningen till den utbredda smugglingen är att de som parkerar på Stigs center är underbetalda och utnyttjade utländska chaufförer som tar med sig alkohol för att kunna försörja sig. Han påpekar att Danmark har ett antal uppställningsplatser som är föredömligt utformade ur ett brottsförebyggande och brottsbekämpande perspektiv.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0